Deze week is het DeFi week bij Bitcoin Meester. Iedere dag nemen we een ander DeFi project dat wordt aangeboden op ons platform onder de loep en delen wij onze bevindingen in een artikel. Eerder deze week hebben we Swipe en DIA behandeld, vandaag is het tijd voor Polkadot. Wat is het? Wat doet het? En waarvoor dient de token?
Wat is Polkadot?
Polkadot omschrijft zichzelf als een blockchain-protocol van de ‘volgende generatie’ dat meerdere gespecialiseerde blockchains met elkaar verbindt in één groot verenigd netwerk. De Polkadot blockchain is ontworpen als onderdeel van een brede visie voor een web dat controle geeft aan deelnemers over internet monopolies en bouwt voort op de revolutionaire belofte van eerdere blockchain-netwerken, terwijl het verschillende fundamentele voordelen biedt.
Het Polkadot Platform wordt door sommigen ook wel vergeleken als DeFi variant van Ethereum omdat het in principe voor iedereen mogelijk is om gebruik te maken van het Polkadot platform en een eigen project te lanceren. Zo zijn er momenteel al ruim 200 verschillende projecten die draaien op het Polkadot netwerk. Een compleet overzicht is te zien op Polkaproject.com.
Het Polkadot protocol combineert een groot netwerk van blockchains, genaamd parachains en parathreads. De Polkadot Relay Chain dient hierbij als een verbindende partij, ook zorgt Polkadot voor de beveiliging. Polkadot biedt een echte multi-chain applicatieomgeving waarbij zaken als cross-chain registries en cross-chain computation mogelijk worden gemaakt.
De verzamelde gegevens kunnen worden overgedragen tussen verschillende openbare en privé blockchains wat er vervolgens voor zorgt dat er applicaties gebouwd kunnen worden die data ontvangen van een private blockchain welke vervolgens op een publieke blockchain kan worden gebruikt.
Wat is de DOT cryptocurrency?
De native token van het Polkadot netwerk is de DOT-Token en draait op het eigen Polkadot Platform. DOT heeft drie onderscheidende functies binnen het Polkadot netwerk: Governance, Staking en Bonding.
Governance
Bezitters van het Polkadot-token hebben de volledige controle over het protocol, het protocol opereert dus zonder centrale partij. Wanneer er een verandering plaatsvindt aan het netwerk zal de Polkadot community hierop stemmen door middel van de DOT-Token. Op veel andere blockchain platforms hebben miners exclusieve privileges, zoals het beheren van upgrades aan het netwerk en andere uitzonderlijke gebeurtenissen. Binnen het Polkadot protocol is dit anders geregeld en wordt dit ook bepaald door de DOT-houders zelf.
Staking
Eerlijkheid wordt beloond binnen het Polkadot protocol, het protocol is namelijk zo geschreven dat het token houders beloont als ze zich eerlijk gedragen. Als een deelnemer aan het netwerk zich niet gedraagt verliest deze zijn of haar aandeel in het netwerk.
Zo blijft de veiligheid van het netwerk gewaarborgd.
Bonding
Nieuwe parachains worden toegevoegd door tokens te binden. Verouderde of niet-bruikbare parachains worden verwijderd door gebonden tokens te verwijderen. Dit is een vorm van Proof of Stake.
Welke problemen lost Polkadot op?
Een beter beveiligingsmodel
Blockchains concurreren in zowel de Proof-of-Work als de Proof-of-Stake systemen onderling met elkaar om middelen waarmee hun netwerk beveiligd moet worden. Veel blockchains zijn kwetsbaar voor aanvallen totdat ze een belangrijke community hebben ontwikkeld waarmee hun netwerk kan worden ondersteund.
Polkadot gooit daarom alles over een andere boeg door de beveiligingskracht van blockchains te bundelen. Dit houdt in dat de beveiliging van de blockchains wordt geaggregeerd en op alle onderdelen wordt toegepast.
Door gebruik te maken van het Polkadot ecosysteem kunnen developers hun blockchain vanaf de start goed beveiligen zonder eerst een eigen community op te bouwen.
Meer transparantie
Updates aan het protocol worden niet gedaan via forks maar via stemmingsrondes in het netwerk. Ontwikkeling loop dus niet zomaar stuk vanwege het ontbreken van een duidelijk proces. De relay-chain gebruikt een geavanceerd bestuurs mechanisme wat specifiek is ontworpen om een transparant, verantwoordelijk en bindend proces tot stand te brengen voor het oplossen van meningsverschillen en het upgraden van het netwerk.
Hiervoor worden, zoals eerder dit artikel benoemd, de DOT-tokens gebruikt.
Prijsanalyse
Recentelijk is Polkadot overgegaan op een nieuwe variant van de eigen token. Het betreft hier geen naamsverandering, slechts een upgrade van de token zelf. Op 21 augustus 2020 onderging DOT een redenominatie van de oorspronkelijke verkoop. De ‘New Dot’ is 100x kleiner dan de ‘Old DOT’. Een nauwkeurige prijsanalyse is daardoor lastig omdat er zeer weinig koersdata beschikbaar is. Wel is de koers met ruim 100% gestegen sinds de upgrade van de token. Op de lancering van de upgrade was 1 DOT gelijk aan $2,87 en op het moment van schrijven is 1 DOT gelijk aan $6,15, dit is een stijging van 120,45%.
Ter afsluiting
Polkadot biedt een mooi DeFi ecosysteem en heeft momenteel al meer dan 200 projecten die draaien op hun oplossing. De transparantie en veiligheid van het netwerk is onderscheidend ten opzichte van andere projecten en maakt het een van de eyecatchers van het jaar 2020. Door velen wordt Polkadot al in één adem genoemd met Ethereum door het platform, de bouwstenen en de oplossing die zij bieden.