Deze week is DeFi week bij Bitcoin Meester, iedere dag nemen we een ander DeFi project dat we aanbieden onder de loep en delen we onze bevindingen in een artikel. Gisteren was Swipe aan de beurt en vandaag is het de beurt aan DIA. Wat is het? Wat doet het? En waarvoor dient de token?

Wat is DIA?

DIA is de afkorting voor Decentralized Information Asset. DIA voorziet financiële instellingen van een onveranderlijke en geverifieerde bron van financiële marktgegevens voor elk markt- en activatype door gebruik te maken van de blockchain technologie. DIA is open-source en biedt een data- en oracle-platform voor het DeFi ecosysteem. De governance-token van het netwerk is de DIA-token. DIA gelooft in een financieel ecosysteem dat eigendom is van, wordt gecontroleerd en onderhouden door de gebruikers van het netwerk. 

Wat is DIA cryptocurrency

De DIA-token, die bij Bitcoin Meester wordt aangeboden, is de governance token van het DIA ecosysteem. De DIA-governance-token is ontworpen om het DeFi-ecosysteem in staat te stellen de creatie van een volledig transparant open-source Oracle-platform te stimuleren.

De oracles in het DIA-netwerk zijn ontworpen om een integraal en essentieel onderdeel te vormen van de DeFi-ecosysteem infrastructuur. Deze infrastructuur wordt beheerd via een token – de DIA Governance Token – die wordt bewaard door een gedecentraliseerde gemeenschap van DIA-tokenhouders. De distributie van de DIA Tokens wordt beheerd door de DIA Association. De DIA Association creëert de DIA Ecosystem Token Pool om de verschillende distributie mechanismen te financieren.

Governance Token-functionaliteiten

Een governance token dient een specifiek doel binnen het netwerk, dat houdt in dat bezitters van de token bijvoorbeeld zeggenschap hebben over ontwikkelingen of beslissingen. Binnen het DIA netwerk wordt de token voor het volgende gebruikt:

Stemmen over bestuurskwesties

Ieder probleem met betrekking tot de DIA-association en het platform dat verstrekkende gevolgen heeft, zal ter stemming worden voorgelegd aan de community door middel van het governance-token. Elke token houder kan deelnemen aan de stemming. Om wijzigingen op het platform of de governance voor te stellen, dienen belanghebbenden in het bezit te zijn van minimaal 1.000 tokens.

Gegevens valideren door middel van uitzetten

DIA-tokens kunnen onder meer worden ingezet om de validatie van bestaande oracles, scrapers, methodologieën te stimuleren.

Verdeling van DIA-Token

De toewijzing van de tokens is onderverdeeld in 5 hoofdcategorieën:

  1. Het aanbod dat beschikbaar is gesteld tijdens de verdeling van de bondingcurve.
  2. De ‘Ecosystem Token Pool
  3. De tokens van het team en de adviseurs.
  4. Early supporters van het project
  5. De resterende tokens worden bewaard in de verenigingsreserve en zullen worden gebruikt zoals besloten door houders van DIA Governance Token. De eerste specifieke toewijzing voorstellen worden momenteel uitgewerkt.

Welke problemen zegt DIA op te lossen?

Op de huidige financiële markten wordt de toegang tot gegevens gecontroleerd door enkele gecentraliseerde informatieleveranciers die in geïsoleerde silo’s opereren. Hierdoor zijn gegevens niet transparant en brengen hoge kosten met zich mee. Daarnaast dragen ze ook nog eens bij aan ongelijke marktomstandigheden, wat nadelige gevolgen heeft voor kleinere marktpartijen. Cryptocurrency koersdata zijn volgens DIA net zo ondoorzichtig en foutgevoelig, aangezien ze voornamelijk worden geleverd door een handjevol website zoals Coinmarketcap en Coingecko die de gegevens die het van de beurzen haalt, niet valideren. Hierdoor zijn er een hoop munten op deze vergelijkingssites met een vals volume wat vaak hoger is dan het daadwerkelijke volume. 

Wat is er zo revolutionair aan DIA?

DIA verzamelt alle gegevens via een crowdsourcingproces dat wordt aangedreven door de blockchain om precisie van alle informatie en onderliggende methodologieën te garanderen. Dit onderscheidt het platform van de huidige informatieproviders die voornamelijk gecentraliseerd zijn en alleen vertrouwen kunnen opbouwen op basis van hun reputatie.

DIA noemt zichzelf een ‘gedecentraliseerde Wikipedia voor financiële informatie.’

Hoe gaat dit in zijn werk?

DIA is een zogeheten token curated registry (TCR) en maakt gebruik van economische signalen voor gedecentraliseerde datacuratie. Dit omvat een combinatie van prikkels voor platform-native token (DIA-token), crowd-sourced data validatie en geoptimaliseerde stromen voor speltheorie, waardoor het onmogelijk is dat onnauwkeurige gegevens of methodologieën op het platform blijven bestaan.

De gebruikte datasets worden off-chain (dus buiten de blockchain) opgeslagen in de DIA-database, terwijl de bijbehorende hashes worden opgeslagen op de Ethereum-blockchain om iedere poging om gegevens te manipuleren onmogelijk te maken. De datagegevens zijn zowel on-chain toegankelijk via oracles als via API’s (off-chain). Hoewel historische financiële gegevens gratis toegankelijk zijn, worden DIA-tokens in rekening gebracht voor toegang tot live-prijzen of specifieke API’s. 

DIA Labs

Om het gebruik van het DIA ecosysteem aan te sporen is er DIA Labs in het leven geroepen. DIA Labs is de sandbox voor het DeFi-ecosysteem en roept gevestigde DeFi-marktspelers, startups, onderzoekers en innovators van alle soorten en maten op om een DIA-token-subsidie aan te vragen. Hiermee kan de speler toegang krijgen tot de digitale en traditionele activagegevens van hoge kwaliteit op het DIA netwerk waarmee er ontwikkelt kan worden.

Prijsanalyse

Ondanks de relatief jonge leeftijd van de DIA-token heeft het al een behoorlijk indrukwekkende stijging doorgemaakt. DIA wordt slechts op een paar relatief kleine beurzen aangeboden maar heeft nu al een totale ROI van ruim 300%. DIA heeft sinds de lancering geen grote dips gezien en is eigenlijk in een relatief strakke lijn naar boven geschoten. Met de huidige marktkapitalisatie van $40.508.183 USD is DIA vandaag de dag terug te vinden op positie #187 op coinmarketcap.com. 

Ter Afsluiting

DIA is een relatief jong project maar heeft wel een duidelijke visie. De tokenomics zijn vanaf het begin duidelijk en de token dient een specifiek doel binnen het netwerk. Het project krijgt steeds meer erkenning en verschijnt langzamerhand op meer beurzen, vol potentie dus. DIA is te koop bij Bitcoin Meester met een DIA/EUR pair of direct om te wisselen tegen iedere andere cryptocurrency die wij aanbieden op ons platform.