Decentralized Finance, vaker aangeduid als DeFi, is een term die we de laatste tijd veelvuldig voorbij zien komen. DeFi coins presteren erg goed in de huidige markt en worden door sommigen gezien als de hype van 2020. Een aantal voorbeelden zijn Chainlink (LINK), Aave (LEND), Kava (KAVA), Compound (COMP) of Synthetix Network Token (SNX).

Dat het goed presteert op de markt is natuurlijk mooi meegenomen, maar wat is Decentralized Finance? Decentralized Finance (of simpelweg DeFi) verwijst naar een ecosysteem van financiële applicaties die zijn gebouwd op de blockchain. De term ‘Decentralized Finance’ vertaalt letterlijk naar gedecentraliseerde financiën, een open financieel systeem. De DeFi beweging heeft als doel om een open-source, transparant financieel ecosysteem te creëren dat voor iedereen toegankelijk is en functioneert zonder een centrale toezichthouder. 

Dit alles zorgt ervoor dat de volledige controle bij de gebruikers blijft en dat deze communiceren via gedecentraliseerde peer to peer applicaties.

Wat zijn de voordelen van DeFi?

DeFi heeft een aantal voordelen, maar de voornaamste is de eenvoudige toegang tot financiële diensten. De traditionele financiële wereld wordt volledig beheerd door instituties zoals banken en overheden, die fungeren als tussenpersonen. Met DeFi worden deze tussenpersonen overbodig. De code beschrijft de resolutie van ieder mogelijk dispuut en de gebruikers behouden te allen tijde de controle over hun geld.

Dit bespaart een hoop tijd, dus ook een hoop geld, en is er een vrijwel wrijvingsloos financieel systeem.

Een ander groot voordeel is dat er ‘single points of failure’ worden weggenomen, dat houdt in dat er geen centrale breekpunten meer zijn in het netwerk zoals bij centrale servers wel het geval is. Gegevens worden in plaats daarvan opgeslagen op de blockchain en verspreid over duizenden nodes wereldwijd. Censuur of het afsluiten van een bepaalde dienst wordt hiermee vrijwel onmogelijk. Personen die in de reguliere financiële wereld geen toegang hebben tot financiële diensten kunnen hiermee ook deelnemen aan het systeem.