Op 20 mei van dit jaar kondigde CEO Vitalik Buterin de langverwachte transitie (merge) van Ethereum aan, die het netwerk overzet van Proof-Of-Work (POW) naar Proof-of-Stake (POS). Deze verandering wordt beschouwd als de meest complexe software upgrade die ooit heeft plaatsgevonden in crypto. Wat doet dit met de prijs van Ethereum (ETH)?

De aanstaande Merge heeft de koers van ETH allesbehalve onberoerd gelaten. Deze nam een vlucht, en verdubbelde in twee maanden tijd tot 2000 USdollar op 14 augustus. Sindsdien is de waarde van de munt gezakt, maar weet support te vinden op 1500 USdollar.

Ethereum overtreft Bitcoin

Ethereum heeft de afgelopen 2,5 maand beter gepresteerd dan Bitcoin. Dat valt direct op bij het zien van onderstaande weekgrafiek van het handelspaar Eth/Btc. De laatste week heeft Bitcoin weer wat meer kracht en wint wat terrein terug van Ethereum.

Tradingview: Ethereum-BTC Pair
Bron: Tradingview, 13-09-2022 Ethereum / Bitcoin, 1 week, Binance

Sinds afgelopen maandag is de koers van ETH gezakt met zo’n 9 procent. Analisten schreven dit in eerste instantie toe aan onzekerheid met betrekking tot de Merge. Daarbovenop zorgden tegenvallende inflatiecijfers in de VS op 13-09-’22 voor een bloederige dinsdag op alle financiële markten, waarbij crypto wederom niet werd ontzien. De daily close van ETH bedroeg 1572 USdollar.

Buy the rumour sell the news?

Het is mogelijk dat de Merge is ‘ingeprijsd’ in de marktwaarde die ETH heef bereikt in aanloop naar de Merge. Dit betekent dat de prijs al van tevoren is ‘toegegroeid’ naar de waarde die zou kunnen worden behaald wanneer de gebeurtenis waarop wordt gespeculeerd, werkelijk plaatsvindt. Als een succesvolle Merge inderdaad ingeprijsd is, dan zou dat betekenen dat er niet veel rek meer aan de bovenkant van de prijs van ETH zit. We zouden dan getuige kunnen worden van een ‘Buy-the-rumour-sell-the-news’ evenement. Een succesvolle Merge kan daarentegen veel vertrouwen wekken en dat zou de prijs van ETH ook weer omhoog kunnen stuwen. Het zijn in elk geval spannende dagen voor de cryptomarkt!

Iedere seconde telt tijdens de Ethereum Merge

Tijdens de Ethereum Merge wordt veel volatiliteit verwacht. De prijs van ETH (en andere crypto) kan snel omhoog schieten of omlaag vallen. Handelen kan dan riskant zijn, omdat de aan- of verkoopprijzen door deze volatiliteit nogal tegen kunnen vallen. Dat is niet altijd direct zichtbaar op een beeldscherm. Het verschil van een paar seconden kan in sommige gevallen winst of verlies betekenen. Het is veiliger om in een rustigere periode te handelen, of om van tevoren limiet orders bij een beurs in te stellen. Daarbij kunt u aangeven bij welke waarde u wilt kopen of verkopen en gaat dat verder automatisch.

Ook wordt geadviseerd om geen ETH of andere ERC-20 tokens over de blockchain te sturen en af te wachten tot de veiligheid weer is geoptimaliseerd. Een aantal beurzen, waaronder Binance, hebben bekendgemaakt dat zij het storten en opnemen van ETH en andere ERC-20 tokens tijdens de Merge pauzeren. Ook Bitcoin Meester pauzeert het storten en opnemen van ETH en alle overige ERC-20 munten. Via deze link en via het Twitter kanaal kunt u lezen welke maatregelen Bitcoin Meester treft en wat houders van ETH kunnen verwachten.

Fear, Uncertainty, Doubt (FUD)

De Merge kan onverwacht anders uitpakken dan verwacht. De testfases zijn voorzover bekend goed doorlopen, alhoewel ook bleek dat een paar partijen die op het Ethereum netwerk opereren, nog niet transitie-klaar waren. Garantie op een vlekkeloze Merge is er niet en dat maakt de markt op dit soort momenten kwetsbaar. Een FUD bericht dat niet tijdig wordt ontkracht kan schade toebrengen, als investeerders daardoor massaal besluiten te verkopen. Weet dus dat altijd zal worden geprobeerd om het vertrouwen te ontwrichten met FUD berichten op Social Media, en laat je niet door iedere tweet van je stuk brengen! FUD wordt namelijk soms als wapen ingezet voor handelaren die short gaan en dus winst maken als de koers (tijdelijk) valt.

Institutioneel kapitaal in staking

Het is heel goed mogelijk dat een succesvolle transitie naar POS de vraag naar Ethereum op termijn zal vergroten. De Merge is slechts de eerste fase in het proces dat Ethereum, zonder aan veiligheid in te boeten, steeds sneller maakt. En op den duur – maar niet direct – goedkoper in gebruik.

Op het moment vertegenwoordigt de ETH die in stakingpools is geïnvesteerd, een waarde van rond de 33 miljard USdollar. Ethereum is verreweg de grootste blockchain met deze TVL (Total Value locked).

Ethereum Total Value Locked
Bron: DefiLlama , 13-09-2022

Chainalysis, een platform dat blockchain data analyseert, suggereert in dit artikel dat nieuwe mogelijkheden op het gebied van staking in de toekomst veel institutioneel kapitaal aan zou kunnen trekken. Dit gebeurt echter niet van de ene dag op de andere. Bovendien bevindt de markt zich in een neerwaartse trend en hebben de meeste analisten niet al te optimistische verwachtingen zolang de bearmarkt aanhoudt.

Bovenstaande tekst is uitsluitend informatief van inhoud en mag op geen enkele wijzen worden geïnterpreteerd als financieel advies. Doe altijd gedegen eigen onderzoek alvorens in een cryptomunt te investeren.