Crypto exchanges en crypto brokers zijn beide online platforms waar u cryptocurrencies kunt verhandelen. Omdat brokers en exchanges beide platforms zijn om cryptocurrencies te verwerven, kan het gemakkelijk zijn om de twee te verwarren met elkaar. Deze blogpost zal ingaan op de basiszaken waarmee een handelaar te maken heeft bij het verhandelen van crypto’s via een broker of op een exchange.

Wat is een broker?

Een cryptocurrency broker is een derde partij tussen de kopende partij en de cryptocurrency exchange. Met een broker stelt het bedrijf de prijs en vergoeding in waarvoor ze willen verkopen. Bitcoin Meester en Coinbase zijn voorbeelden van een digitale valuta broker. Bitcoin Meester werkt samen met een netwerk van andere exchanges om voldoende aanbod aan te kunnen bieden. 

Een broker kan ook CFD’s aanbieden. De belegger gaat met het CFD een contract aan met de broker. Hij speculeert daarbij op een opgaande of neergaande beweging van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan een aandeel, index, grondstof of valuta als Bitcoin zijn. Bitcoin Meester biedt overigens geen CFD’s aan. 

De belegger hoeft niet in het bezit hoeft te zijn van, in dit geval, de Bitcoins. Hiermee worden vele veiligheidsrisico’s vermeden die vooral verbonden zijn bij het aanschaffen, bewaren en verhandelen van Bitcoin op exchanges en brokers platformen.

Wat is een exchange?

De cryptocurrency exchange, oftewel beurs, is een platform waar het verhandelen van cryptocurrency mogelijk is. Net als bij een broker kun je op een exchange crypto munten kopen, verkopen en inwisselen voor andere crypto munten. Een exchange brengt dus vraag en aanbod van cryptocurrency bij elkaar. In tegenstelling tot brokers accepteren de meeste exchanges geen euro of dollar.

Op een exchange zijn er meerdere kopers en verkopers die tegelijkertijd biedingen doen om te kopen en verkopen. Kopers kunnen ervoor kiezen om tegen elke prijs te kopen, maar de order wordt pas voltooid als een verkoper akkoord gaat met de transactie. De evenwichtsprijs op deze beurzen wordt vastgesteld als de laatst overeengekomen prijs tussen kopers en verkopers. Binance is een van de meest bekende voorbeelden van een crypto exchange. 

Voor en nadelen van een broker en exchange

Broker voordelenExchange voordelen
Makkelijk & snel betalen (iDEAL) en uitbetalenFees (meestal) lager dan bij een broker
(Vaak) ingebouwde wallets (bijv. BitcoinMeester)Exchange heeft meer functionaliteiten
Zonder enige kennis cryptovaluta kopen(Vaak) groter aanbod coins
Broker nadelenExchange nadelen
Hogere fees dan bij exchangeGeen ingebouwde wallets, eigen wallet nodig
Kleiner aanbodDirect FIAT storten / kopen (vaak) niet mogelijk
Minder functionaliteitenDirect uitbetalen op bankrekening niet mogelijk

Vandaag nog aan de slag met het kopen van cryptocurrencies? Op Bitcoin Meester kun je 

na het aanmaken van een account direct geld storten met bijvoorbeeld iDeal of Bancontact en cryptocurrencies kopen. Veilig, snel en eenvoudig!