In de afgelopen 24 uur vond er een flinke stijging plaats op het zoekvolume van het zoekwoord ‘Bitcoin’ in Turkije. Deze stijging kwam direct nadat de waarde van de Turkse lira met 14% was gedaald na het ontslaan van een gouverneur van de centrale bank. Volgens gegevens van Google Trends steeg het aantal zoekopdrachten naar Bitcoin met 566% in de uren onmiddellijk na het nieuws over de daling van de lira.

Nadat de Turkse president Erdogan de gouverneur van de centrale bank van het land had ontslagen daalde de lira in een flits met 14%. Volgens BBC News zou het ontslag van de gouverneur een schok zijn geweest nadat deze volgens de BBC de lira uit historische dieptepunten had gehaald.

Sinds begin 2021 won de Turkse lira een vijfde van zijn waarde terug ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De recente daling van 14% werd veroorzaakt door bezorgdheid dat de vooruitgang van Naci Agbal ongedaan zou kunnen worden gemaakt door de benoeming van een nieuwe gouverneur, een bankier en politicus die zich zou verzetten tegen het gebruik van hoge rentetarieven om de inflatie te bestrijden.

Kort hierna was een duidelijke stijging te zien in het aantal Bitcoin-zoekopdrachten door Turkse burgers. Dit bereikte een recordhoogte en is bijna het dubbele van het aantal zoekopdrachten dat is geregistreerd tijdens de bullrun van 2017-2018.

Het lijkt dus een vlucht voor veel turkse burgers die (tijdelijk) een alternatief zoeken op hun eigen valuta. Eerder deze maand kondigde het Turkse ministerie van Financiën nog aan dat het zou gaan samenwerken met de centrale bank om met duidelijke regelgeving en richtlijnen te komen met betrekking tot het gebruik van crypto.