Op 11 augustus is de nieuwe datum aangekondigd: op 15 of 16 september a.s. gaat de Ethereum blockchain over van Proof-Of-Work (POW) naar het Proof-Of-Stake (POS) consensus mechanisme. De verandering van POW naar POS zal plaatsvinden op block 58750000000000000000000. Deze Merge (fusie) zal de Ethereum blockchain ingrijpend veranderen: het huidige Ethereum Mainnet wordt dan gekoppeld aan de Beacon Chain, wat betekent dat het netwerk niet langer draaiende wordt gehouden met behulp van mining.

De Merge is het eerste onderdeel van een serie updates die de Ethereum blockchain de komende tijd staan te wachten. Volgens CEO en Co Founder Vitalik Buterin is Ethereum momenteel nog maar voor 40 procent ontwikkeld en brengen de updates Ethereum een stap dichterbij het bereiken van de volledige schaalgrootte, veiligheid en duurzaamheid van het eco-systeem.
De transitie van begin tot eind is opgedeeld in vijf fases: de Merge, de Surge, de Verge, de Purge en de Splurge.

  1. De Merge van het Ethereum Mainnet en de Beacon Chain
    Dit is de overgang van Proof-Of-Work naar Proof-Of-Stake. Met behulp van staking in plaats van mining kan volgens de Ethereum Foundation 99,95 procent op energie worden bespaard. Ethereum wordt vanaf dit moment een deflatoire munt.
  2. De Surge
    In deze fase wordt Sharding toegepast. Met deze technologie kunnen blockchains in kleinere eenheden worden gesplitst, wat de schaalbaarheid ten goede komt. Het netwerk wordt hierdoor sneller.
  3. De Verge
    Het accent ligt in deze fase op de optimalisatie van data-opslag en verkleining van de omvang van computernodes, wat eveneens ten goede komt aan de schaalbaarheid.
  4. De Purge
    In deze fase worden verbeteringen aangebracht voor de optimalisatie en het stroomlijnen van data-opslag. Overbodige, bijvoorbeeld historische data kan worden verwijderd, of anders worden opgeslagen. Als gevolg hiervan hebben validators minder capaciteit (harddrive) nodig.
  5. De Splurge
    Deze fase bestaat uit een serie kleinere aanpassingen die ervoor zorgen dat het netwerk probleemloos draait na de implementatie van de vier voorgaande updates.

Ten opzichte van het huidige netwerk bieden de updates onder andere voordelen op het gebied van duurzaamheid en schaalbaarheid:

  • Duurzaamheid 
    Mining is inherent aan het Proof-Of-Work model. Crypto mining is inmiddels uitgegroeid tot een industrie waarin veel geld wordt geïnvesteerd in servers, koelapparatuur en elektriciteit. Miners concurreren met elkaar om als eerste de oplossing te vinden die nodig is voor het toevoegen van een nieuw block aan de blockchain. De ‘winnaar’ ontvangt daarvoor een beloning. In dit artikel kunt u lezen wat mining precies inhoudt.
    Het hoge energieverbruik van het POW systeem (waarop ook Bitcoin draait) vormt een struikelblok voor de adoptie van institutionele beleggers. De cryptomarkt hoopt op een grote toestroom van nieuw kapitaal dat in Ethereum zal worden belegd, nu drastisch kan gaan worden bespaard op energie vanwege de overstap op Proof-Of-Stake.
  • Schaalbaarheid
    De Ethereum Foundation verwacht dat Ethereum 2.0 honderdduizend transacties per seconde kan verwerken tegenover dertigduizend op het huidige netwerk. Schaalbaarheid is een van de grootste uitdagingen voor Ethereum. Pas als het netwerk voldoende is opgeschaald zullen in de toekomst mogelijk ook de transactiekosten voor het gebruik van het netwerk, de zogenaamde gas fees, gaan dalen.

Deflatie

Omdat geen Ethereum meer wordt gemined, komen er minder munten in omloop. Tegelijkertijd wordt Ethereum van tijd tot tijd geburnt. Dat betekent dat deze naar een wallet zonder toegangscode worden gestuurd, waardoor niemand er ooit meer bij kan komen. Op dit moment (12 augustus 2022) is er al 2,582,895 ETH geburnt. Benieuwd hoeveel ETH er op dit moment is geburnt? U kunt die inzien door op de volgende link te klikken: Watch The Burn. Het resultaat is dat de totale hoeveelheid Ethereum met de tijd zal afnemen. Deflatie is het omgekeerde van inflatie, en heeft tot gevolg dat de totale waarde over een kleiner aantal munten wordt verdeeld.

Voor- en tegenstanders van Proof-Of-Stake

Wat betreft de veiligheid van het netwerk woedt het debat voort. Er zijn voor- en tegenstanders van Proof-Of-Stake. Tot de laatste groep behoort bijvoorbeeld Jack Dorsey (voorheen CEO van Twitter). Net als hij, claimen tegenstanders dat het POS mechanisme ten koste gaat van decentralisatie en teveel macht legt bij whales (zwaargewichten) die het netwerk valideren door grote hoeveelheden Ethereum te staken.

Miners moeten ander werk zoeken

Het enthousiasme van sommige Ethereum miners is wat minder groot. Zij zullen door de merge hun inkomstenbron verliezen. Als de miners hun mining apparatuur verkopen en de Ethereum blockchain gaan beveiligen door validator te worden, kunnen de opbrengsten daarvoor naar schatting tot zo’n 10 procent op jaarbasis (APY) gaan bedragen. Om validator te worden is het nodig om je eigen Ethereum node te draaien en minimaal 32 Eth te staken.

Miners die toch willen doorgaan met hun mining-activiteiten kunnen hun apparatuur eventueel aanwenden voor het minen van Ethereum Classic, een hard fork van Ethereum. Lees hier: Wat is een hard fork?
Een aantal miners spelen met de gedachte om Ethereum opnieuw te forken. Vitalik Buterin ziet daar zelf het nut niet van in, maar investeerders speculeren met die mogelijkheid in het achterhoofd. Het ‘klonen’ van de blockchain genereert namelijk extra inkomsten voor Ethereum houders.

De markt loopt warm

In aanloop naar de Merge is de waarde van Ethereum gestegen tot rond 1900 dollar. Op 18 juli zag de koers een dieptepunt en was Ethereum slechts 872 dollar waard. De markt loopt dus behoorlijk warm voor de langverwachte overstap naar POS. Wie al langer in crypto meedraait, kan zich ongetwijfeld nog herinneren dat de update naar POS regelmatig is aangekondigd om vervolgens weer te worden uitgesteld. Maar aangezien de drie testfases inmiddels succesvol zijn verlopen lijkt mid september een haalbaar streven.

Klik hier voor een recent interview van Youtuber Bankless met Vitalik Buterin, waarin laatstgenoemde vertelt over de mogelijke prijsontwikkeling van Ethereum na de Merge.

Gedetailleerde officiële informatie over de Ethereum Merge kunt u vinden door op deze link te klikken: www.ethereum.org