Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne stromen donaties in cryptovaluta binnen voor de regering van Oekraïne. Inmiddels is er voor meer dan 100 miljoen dollar gedoneerd en de Oekraïense regering voelt zich erg geholpen door de donaties in cryptovaluta.

Voor de inval van Rusland was Oekraïne al bezig met de toepassingen van Blockchain en cryptovaluta. Zo heeft Oekraïne sinds 2019 een ministerie van digitale transformatie. Dit ministerie is ook verantwoordelijk voor het opzetten van de wallet adressen waarop donaties gedaan worden. Het grootste voordeel voor de regering van Oekraïne is waarschijnlijk dat de donaties direct en rechtstreeks bij de regering terechtkomen. Bij acties als Giro555 duurt het langer voordat het geld in Oekraïne aankomt en ook zijn er vaak regels en voorwaarden verbonden aan de donatie. Geld van Giro555 mag bijvoorbeeld alleen worden gebruikt voor het opbouwen van een rampgebied en voor noodhulp. Donaties van overheden van landen kunnen ook niet zomaar worden uitgegeven door Oekraïne. Door het aannemen van donaties in cryptovaluta kan de donatie van iemand uit Argentinië bij wijze van spreken een paar minuten later worden gebruikt voor het kopen van militaire uitrusting.

De Oekraïense regering heeft tot nu toe donaties alleen gebruikt voor niet-dodelijke uitrusting, zoals helmen, kogelwerende vesten en voedsel. Dit is trouwens geen belofte dus het zou kunnen dat er in de toekomst wel wapens van de donaties worden gekocht. De meest waarschijnlijke reden dat er tot nu toe geen wapens zijn gekocht is om het doneren in cryptovaluta minder politiek gevoelig te maken. Daarnaast is tot op zekere hoogte op de blockchain te zien waar de donaties aan worden besteed. Het zou mensen kunnen afschrikken om te doneren als blijkt dat er met hun donaties wapens worden gekocht.

Een ander deel van het geld wordt gebruikt om Russen via campagnes op sociale media als Telegram te laten zien wat er gebeurt in Oekraïne. Doordat vrijwel het volledige media-aanbod in Rusland wordt bepaald door het Kremlin weten mensen uit Rusland soms niet dat er oorlog is in Oekraïne. De regering van Zelensky hoopt door Russen te voorzien van informatie dat zij zich tegen de oorlog zullen keren en dat Russische soldaten stoppen met vechten.