Startende crypto traders en – investeerders doen er goed aan om hun portfolio te beschermen tegen ‘wildgroei’. De verleiding om tegelijkertijd in veel verschillende munten te investeren is soms moeilijk te weerstaan. Spreiding van het budget over veel munten kan voor sommige traders zelfs een weloverwogen strategie zijn. Maar met een kleiner portfolio bespaar je tijd en hou je gemakkelijker overzicht. Belangrijker nog, het indammen van je portfolio leidt tot meer inzichten die je kunt gebruiken om je vaardigheden als trader te ontwikkelen. Hoe begin je?

Een goede voorbereiding

Welke markten hebben je grootste interesse?
Gaat je bloed sneller stromen van metaverse en non-fungible tokens, of zie je veel toekomst in decentralized finance? Het klinkt logisch, maar probeer crypto projecten uit te zoeken waar je affiniteit mee hebt. Het bijhouden van trends en ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld artificial intelligence valt niet mee als deze sector je niet echt interesseert.

Waarom heeft juist deze cryptomunt groeipotentieel? 
Wat voegt het project achter de munt toe? Ontwikkelt het een specifieke functionaliteit op de blockchain of dient het een ander doel? Waarin verschilt dat van vergelijkbare projecten? Onderzoek begint op de officiële website van het project dat de munt of token uitgeeft. Daar vind je als het goed is een whitepaper. Hierin wordt het project inhoudelijk en planmatig uiteengezet en staat belangrijke informatie over de distributie van het aantal uit te geven tokens, de zogenaamde tokenomics. Kijk ook naar het team. Zijn deze mensen bekend van eerdere projecten? Hebben ze successen op naam geschreven? Anoniem uitgegeven munten vormen altijd een groot risico. Ook belangrijk: is budget vrijgemaakt om het project te promoten en publiciteit te genereren?

Publiciteit
Op Discord, Telegram en Twitter zijn communities van crypto projecten te vinden. De links naar social media worden meestal vermeld op de officiële website. Op deze portals kun je vragen stellen over het project en wordt nieuws vaak als eerste gepubliceerd. Betrouwbare projecten wijzen beheerders toe aan deze portals. Ga op zoek naar positieve én negatieve commentaren rondom de munten waar je iets in ziet, dat houdt de blik scherp. Volg ze eerst een tijdje, voor je op de buy button klikt. 

Doelen formuleren en bijblijven

Zodra je portfolio is gevuld met munten die naar jouw overtuiging groeipotentieel hebben, zet je voor jezelf een aantal doelstellingen uiteen. Deze kunnen per munt verschillen. Is de investering voor de lange termijn of zit er een kleinere, meer speculatieve munt tussen die juist op korte termijn hard kan gaan stijgen? Bij welk winstpercentage ga je over tot verkoop? Wat doe je als de prestaties plotseling tegenvallen? Het nemen van verlies kan dan een optie zijn en is ook iets om van tevoren over na te denken.

Net zoals tijdens de voorbereidingsfase, hou je vervolgens het nieuws bij. Met een klein portfolio kan je actualiteiten filteren op wat voor jouw crypto van belang is. Worden aankondigingen verwacht over bijvoorbeeld een samenwerking tussen twee projecten die met jouw munt te maken hebben? Is sprake van grote verschuivingen op macro-economisch gebied – zoals renteverhogingen – die de markt in zijn geheel beïnvloeden? 

Roadmap
Check regelmatig de roadmap in de whitepapers van je munten. Dat is een schematische weergave van het stappenplan voor de ontwikkeling van het project, gekoppeld aan een planning. Een project dat haar doelstellingen netjes en tijdig afvinkt, wekt vertrouwen in de markt. Omgekeerd gaan de alarmbellen af als op een lakse manier wordt omgegaan met de planning of als deze niet up-to-date wordt gehouden. Brokkelt jouw vertrouwen af, dan kan je er vanuit gaan dat dat bij andere serieuze investeerders ook gebeurt. 

Handig: Maak een portfolio aan op een crypto-tracking website, zoals bijvoorbeeld Coingecko.com of Coinmarketcap.com. Je kunt transacties zelf toevoegen en daar opmerkingen bij plaatsen. Je krijgt daarmee inzicht in de waardeontwikkeling van je munten afzonderlijk, en van je portfolio als geheel.

Logboek
Het is aan te raden om een logboek bij te houden. Daarin noteer je bijvoorbeeld hoe je munten zich globaal ontwikkelen, en hoe deze reageren op bepaalde gebeurtenissen. Was er een belangrijke aankondiging? Steeg de markt als geheel of betrof het vooral jouw munt? Door dit soort omstandigheden te noteren (en terug te lezen) krijg je inzicht in het specifieke gedrag van de investeerders in jouw cryptomunt. Dit kan voordelig zijn voor het bepalen van het moment waarop je besluit om bijvoorbeeld wat winst te nemen. Ook is het verstandig om je activiteiten in het logboek te schrijven. Wanneer heb je verkocht? Waarom? Was het achteraf bezien een juiste beslissing? In hoeverre speelden emoties mee en welke emoties waren dat? 

Evaluatie
Je kunt (bijvoorbeeld om de vijf maanden) een evaluatiemoment inlassen. Voldoen de munten in je portfolio nog aan de criteria die je hebt gesteld voordat je deze kocht? Zijn de marktomstandigheden nog hetzelfde? Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een veelbelovende altcoin uit je portfolio stagneert in groei. Vraag je dan bijvoorbeeld af op deze altcoin een marktdip zou kunnen overleven. Hoe groot je enthousiasme over een bepaalde munt ook is: blijf scherp en kritisch. Het gaat uiteindelijk om een positief resultaat. Vandaar de veelgelezen uitdrukking: “Don’t marry your coins”.

Actie ondernemen

Kopen en verkopen van crypto lijkt eenvoudig. De handeling op zich is dat ook, maar het bepalen van het juiste moment waarop je dat doet is allesbehalve kinderspel. Dat is uiteindelijk waar traden om draait. Ga planmatig te werk: bepaal van tevoren bij welke koersen je wilt handelen en tegen welke valuta je koopt of verkoopt. Zet je je munten om in euro of spaar je liever in Bitcoin, of allebei? Je zou kunnen kiezen voor een andere samenstelling van het portfolio. Of om verder te gaan met dezelfde munten, maar het budget daar anders over te verdelen. 

Verdieping
Na verloop van tijd zal het iets minder tijd kosten om je portfolio bij te houden. Je bent dan goed ingelezen in de projecten waarin je hebt geïnvesteerd en kunt sneller schakelen. Je zou dan kunnen besluiten om in meerdere munten te gaan beleggen of om meer te gaan handelen. Maar waarom zou je je kennis niet wat uitdiepen? Door het bestuderen van hoe je limiet-orders kunt instellen voor het handelen in crypto op een beurs bijvoorbeeld. Of met het volgen van een cursus technische analyse.

Er komt veel kijken bij het handelen in crypto. Het plannen en beheersen van je investeringen is daarom, zeker in het begin, van groot belang. Een methodische aanpak is het geheim van beroemde succesvolle traders, maar besef je wel dat lang niet iedereen het in zich heeft om het als trader te maken! Hodlen, het vasthouden van één of meerdere munten voor een langere periode, kan natuurlijk ook. Ga met traden altijd voorzichtig te werk. Neem niet direct veel risico, begin klein en ontdek waar jouw krachten en uitdagingen liggen.