Blockchain is nu al een tijdje een van de meest populaire modewoorden in technologie. Maar geleidelijk verandert het in een realiteit en de tijd is nabij dat we eindelijk enkele echte toepassingen van de Blockchain-technologie voor de massa gaan meemaken.

De groei van Blockchain wordt nog altijd vaak vergeleken met de groei van het internet. Beiden hadden een vergelijkbaar aandeel aanhangers en tegenstanders, maar uiteindelijk leidde het internet tot wat vandaag het tijdperk van de informatie is.

Zo is er ook onderstaande video waarin het gaat over de ‘computer’. De video was een interview uit 1974 van een sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke, die uitlegde hoe een computer in de toekomst misschien op een bureau zou kunnen passen, en hoe computers ons zouden helpen bij het bankieren en ’theaterreserveringen’, naast andere belangrijke dingen. Waarschijnlijk lees je dit artikel nu op een computer in je hand die je de rest van de dag in de broekzak hebt zitten.

Voordat we de diepte in duiken en gaan kijken naar wat de blockchain doet over 10 jaar is het belangrijk om nog even te kijken naar de huidige staat van de blockchain technologie.

De markt voor Blockchain-technologie zal naar verwachting tegen 2021 met maximaal $ 2,3 miljard toenemen. Hoewel de technologie zijn bekendheid heeft gekregen door de Bitcoin-cryptocurrency, zijn de toekomstperspectieven veel breder. Zo is er bijvoorbeeld het hyperledger-project van de Linux Foundation, met meer dan 100 bedrijven als leden (waaronder grote namen als IBM, JP Morgan, enz.) Dit is een overkoepelend project dat nieuwe toepassingen voor Blockchain-technologie wil ontdekken en maken.

Maar ook platforms zoals Ethereum spelen een steeds grotere rol bij de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps met behulp van Blockchain-technologie en slimme contracten.

Uitdagingen

Hoewel toepassingen van Blockchain-technologie worden ontwikkeld door enkele van ’s werelds toonaangevende bedrijven. Bevindt het zich nog in de ontluikende stadia. De realiteit is dat niemand echt weet hoe hij een blockchain-interface moet ontwerpen. En degenen die het weten, hebben nog geen stabiele oplossingen bedacht.

Aan de andere kant is alles wat blockchain zo krachtig maakt, wat de wereld vanaf dit moment echt nodig heeft. Blockchain’s beloften van transparantie, decentralisatie en onveranderlijkheid zijn een noodzaak in een wereld waar vertrouwen in gecentraliseerde organisaties een grote zorg is.
Bedreigingen van gegevensprivacy en beveiliging doemen op over de digitale wereld. Alleen Blockchain, of misschien iets vergelijkbaars met blockchain, heeft een oplossing voor dit probleem.

Het belangrijkste is dat functies zoals Proof of stake (PoS) geïmplementeerd op een Blockchain op het eerste gezicht geweldig lijken. Maar de waarheid is dat een dergelijke implementatie van beveiliging veel rekenkracht vereist, wat niet goedkoop is. Zelfs dan zouden dergelijke transacties geïmplementeerd op blockchain-netwerken veel tijd kosten. Iets wat niet erg is in de conventionele transacties van vandaag.

De voorspellingen voor het aankomende decennium

De komende 10 jaar is blockchain misschien niet alledaags, maar het zal meer grip krijgen als we nieuwe opkomende platforms en implementaties zullen zien. Vergelijkbaar met hoe internet in de loop van de tijd groeide. We zullen zeker nieuwe Dapps gaan zien met veel belofte.

Publieke blockchains zijn moeilijk te implementeren. Overheden zullen bovendien niet zo bereid zijn om dingen binnen tien jaar zo transparant te maken.

Zelfs in de komende 10 jaar zal het onwaarschijnlijk zijn om een bestaand bedrijf te zien verschuiven naar een Blockchain-netwerk voor transacties of het bijhouden van gegevens. Zelfs als sommigen dat doen, zal het misschien nog 5 jaar duren voor een zichtbare verandering.
Voor startups zal Blockchain een nieuwe speeltuin zijn om te verkennen, omdat veel nieuwe startups zullen verschijnen met behulp van Blockchain-ontwikkeling.

We zullen in de aankomende 10 jaar hoogstwaarschijnlijk meer publiciteit voor de blockchain technologie gaan zien en een volwassenwording van de technologie. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer grote multinationals aan de slag gegaan met de technologie, ook dit zal alleen maar meer worden.