De marktkapitalisatie van crypto is geëxplodeerd en vertoont vooralsnog geen tekenen van vertraging. Elke dag wordt er voor miljarden dollars gehandeld en crypto is een geheel eigen beleggingscategorie geworden.

De bullmarkt waar we ons momenteel in bevinden, werd op gang gebracht door de plotselinge stroom van institutioneel geld naar bitcoin. Bedrijven en bedrijven begonnen de waarde ervan in te zien en dienovereenkomstig te investeren. 

Weg van de krantenkoppen over grote bedrijven die delen van hun portefeuilles aan crypto toewijzen, zijn de miljoenen particuliere beleggers die ook geld in het ecosysteem steken. Sommigen hebben veel verdiend, anderen niet zo veel, terwijl velen zich graag voorstellen wat ze nu zouden hebben gehad aan satoshis als ze niet hadden verkocht toen ze dat deden.

Maar hoewel we hier en daar allemaal een paar euro’s hebben verdiend, verbleken onze winsten in vergelijking met die van enkele van de grootste namen in crypto. De afgelopen jaren is er een nieuw soort miljardairs ontstaan, die hun rijkdom te danken hebben aan het succes van crypto en de projecten die ze hebben opgericht of gesteund.

De top 5 rijkste mensen in crypto (van 5 naar 1) omgerekend naar dollars ziet er als volgt uit (peildatum April 2021)

5. Chris Laren ($2.8 biljoen)

De mede-oprichter van Ripple is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, aangezien zowel hij als de CEO van het bedrijf Brad Garlinghouse als verdachten worden genoemd in de rechtszaak die afgelopen december door de SEC is aangespannen. 

Hij bleef aan als CEO tot 2016, toen hij werd vervangen door Garlinghouse. Larsen’s enorme stack XRP – hij zou ongeveer 5 biljoen bevatten – maakten hem ooit een van de rijkste mannen in Amerika.

Als Ripple de zaak verliest, wat veel waarnemers lijken te denken, dan kan Larsen’s nettowaarde een zware klap krijgen, vooral als XRP de gevolgen niet kan overleven. 

4. Micree Zhan ($3.2 biljoen)

De volgende op onze crypto-rijke lijst is een van de meer raadselachtige en minder bekende figuren op de lijst. Er is niet veel bekend over Micree Zhan die samen met Wu Jihan Bitmain opzette, de grootste fabrikant van cryptocurrency mining-chips en ter wereld.

Zhan en Wu richtten Bitmain op in 2013 en het bedrijf was goed gepositioneerd om te profiteren van de crypto-boom die daarna plaatsvond, met een omzet van $ 2,5 biljoen in 2017. Daarna ging het bergafwaarts met het bedrijf met als dieptepunt Zhan en Wu die ruzieden over de zeggenschap van het bedrijf en uiteindelijk Zhan die in 2019 werd afgezet. Hij was daarna uiteindelijk in staat om genoeg aandelen van het bedrijf te kopen om zelf meerderheidsaandeelhouder te worden en zijn positie als CEO terug te vorderen.

3. Brian Armstrong ($6.5 biljoen)

Armstrong is de mede-oprichter en CEO van Coinbase, een van de grootste en meest populaire crypto-beurzen ter wereld en de toegangspoort van veel investeerders tot crypto. Coinbase is in oktober 2012 gelanceerd in San Francisco. Coinbase rapporteerde $ 1,14 biljoen aan inkomsten voor 2020.

In maart 2021 was de waardering van Coinbase gestegen tot $ 68 biljoen, met een Nasdaq beursnotering per 14-04-2021 tot gevolg. Armstrongs belang van 20% in het bedrijf betekent dat hij nu een van de rijkste mensen van crypto is (in ieder geval op papier).

2. Sam Bankman-Fried ($10 biljoen)

Sam Bankman-Fried rondde zijn studie aan het MIT pas in 2014 af, voordat hij drie jaar later liquiditeitsverschaffer en handelsbedrijf Alameda Research oprichtte. SBF, zoals hij vaak wordt genoemd, richtte vervolgens twee jaar later de FTX-beurs op en is ook de oprichter van de gedecentraliseerde Serum-beurs.

SBF is nog geen 30 en nu al een van de meest gerespecteerde en invloedrijke figuren in crypto. En ook een van de rijkste. Zowel Alameda als FTX zijn grote spelers. FTX is de zesde grootste beurs ter wereld, met een waardering van $ 3,5 biljoen en een verwachte omzet van $ 400 miljoen voor 2021.

Een groot deel van SBF’s vermogen zit in het FTX-vermogen dat hij bezit, evenals een aanzienlijk deel van de FTT-tokens van de beurs.

1. Satoshi Nakamoto ($69 biljoen)

Niemand weet wie de echte creator van Bitcoin is, of het een hij of zij is, en of deze persoon nog leeft. Satoshi bracht het idee voor Bitcoin voor het eerst naar voren in een whitepaper van 2008, toen de wereld worstelde om te begrijpen wat de grote banken hadden uitgespookt in de aanloop naar de financiële crash.

Toen Satoshi op 3 januari 2009 het genesis blok van bitcoin had gemined bedroeg de beloning 50 BTC. Hij legde echter ook 1 miljoen BTC voor zichzelf opzij bij de start van het project, dat sindsdien onaangeroerd in een portemonnee heeft gezeten waarvan bekend is dat het aan hem is gekoppeld. 

Met de prijs van bitcoin die op het moment van schrijven (13-04-2021 om 13.00) rond de $ 62.000 ligt, maakt dit Satoshi’s stack van 1.000.058 BTC ongeveer $ 62 biljoen waard.

Ik hoor je nu denken; hoort Changpeng Zhao (CZ) niet thuis in deze lijst? CZ heeft de top 5 met een waarde van $2.1 biljoen net niet gehaald…