Daytrading staat voor de daghandel in financiële assets zoals bijvoorbeeld aandelen, indexen en (crypto)valuta. In principe geldt dat met alle financiële instrumenten waarvan de waarde schommelt kan worden gehandeld, mits deze aan de handelsbeurzen zijn genoteerd. Daytraders zijn handelaren die proberen geld te verdienen door gebruik te maken van de dagelijkse prijsbewegingen van de valutakoersen waarmee zij traden. Zij kunnen profiteren van opwaartse, maar ook van neerwaartse prijsbewegingen. Daytraders houden hun posities maximaal een aantal uren per dag aan, verkopen dan hun assets en beginnen de volgende werkdag weer opnieuw.
In tegenstelling tot de daghandel in aandelen of de handel op de Forexmarkt, kan crypto 24 uur per dag worden verhandeld: cryptobeurzen sluiten nooit. Crypto is daarnaast aantrekkelijk voor daytraders omdat de koersen van cryptomunten sterk kunnen fluctueren, ofwel volatiel zijn. Het is voor dit type trader niet interessant of de koers van de munt waarin zij handelen op langere termijn stijgt of daalt.

Long en short gaan

Wanneer daytraders long gaan betekent dit dat zij een munt kopen met als doel deze dezelfde dag weer te verkopen tegen een hogere koers. Zij verwachten dus dat de koers gaat stijgen, al is het maar tijdelijk. Stel: tussen 12 uur ‘s middags en 8 uur ‘s avonds is de koers van munt “X” met 3% gestegen. Het koersverloop van deze munt zag er als volgt uit:

Het koersverloop van munt “X” over een periode van 8 uur

In bovenstaande grafiek is de koers van munt “X” vier keer gestegen in acht uur tijd. Traders die tijdens één of meer van deze groene fases laag hebben ingekocht en hoger hebben verkocht, hebben winst gemaakt.

Het is zichtbaar dat de koers op weg naar de stijging van 3% ook een aantal keer is teruggevallen, om vervolgens verder te stijgen. Dit is geïllustreerd met de rode lijnen in de grafiek.

Shorten
Shorten, of short selling, gebeurt vaak met geleend geld. Shorters lenen bijvoorbeeld twee Bitcoin tegen een bepaalde marktprijs en zetten deze om in fiat geld of stablecoins, met als doel om de twee geleende Bitcoin op een lager prijsniveau weer in te kunnen kopen. In de grafiek was shorten succesvol geweest als een trader aan het begin van een rode fase had geshort (geleend) en voordat de koers weer omhoog ging uit zijn trade was gestapt (had teruggekocht). De geleende twee Bitcoin kon dan voor minder geld worden teruggekocht en terugbetaald aan de lenende partij. Wat overblijft is winst. Shorten kan dus met geld dat je niet hebt. Hier is extra risico aan verbonden.

Technische Analyse (TA)

Daytraders baseren hun trades voornamelijk op technische analyse: het interpreteren van de koersgrafieken op basis van het verleden. Met indicatoren zoals bijvoorbeeld de Relative Strength Index (RSI) of de Moving Average Convergence Divergence (MACD), proberen zij de volgende beweging van de koers te voorspellen en daarnaar te handelen. Op TradingView zijn grafieken beschikbaar van veel verschillende handelsparen.

Grafiek van het handelspaar Ethereum/USDT. Elk staafje laat het prijsverloop zien over 5 minuten.
Bron: TradingView

Daytraden is dus traden over een tijdsbestek van maximaal 24 uur. Het wordt ook wel intraday trading genoemd. Je zou kunnen stellen dat daytraders snel beslissingen moeten nemen en een groot aantal transacties voor een relatief kleine winst per keer uitvoeren. Hodlen is het tegenovergestelde: Hodlers kopen een bepaalde munt en houden deze voor een lange periode aan, bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar. Deze ‘slow traders’ hebben in de tussentijd veel minder omkijken naar hun investering.

Om succesvol te kunnen daytraden is het belangrijk om emoties strak onder controle te hebben en een consistente handelsstrategie te ontwikkelen. Daytraders zonder discipline zijn gokkers. De cryptomarkt is bovendien grillig en bijzonder moeilijk voorspelbaar.
Door de adrenaline die traden kan opwekken, verliezen veel traders de werkelijke waarde uit het oog van de cijfertjes op hun beeldscherm. De resultaten van ruim negentig procent van alle (day)traders zijn verliesgevend. Traden is dus lang niet voor iedereen weggelegd, slechts een kleine groep traders weet werkelijk winst te behalen en vast te houden.

Ben je toch benieuwd naar je eigen trading skills, oefen dan eerst met een demo account. Voor zowel daytraden als hodlen geldt: investeer nooit meer dan je bereid bent om te verliezen. Dat behoedt je voor foute financiële beslissingen als gevolg van FOMO of paniek.