FTX, één van de grootste cryptobeurzen ter wereld, is failliet. Een grote schok voor de cryptowereld. Na het uitlekken van informatie over tekorten op de balans van zusterbedrijf Alameda Research, voltrok zich een drama. Ongeruste klanten probeerden zo snel mogelijk hun crypto van FTX af te halen, wat zorgde voor liquiditeitstekorten bij de beurs. De waarde van FTT, de eigen token van FTX, crashte sinds afgelopen maandag van rond de 25 naar 2 dollar.

De nog maar dertigjarige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft inmiddels faillissement aangevraagd. SBF, zoals hij vaak wordt genoemd, was tot voor kort één van de rijkste crypto miljardairs.

Mogelijke overname FTX door Binance gecanceld

Binance CEO, Changpeng Zhao (CZ), kondigde via Twitter zijn intentie aan om FTX over nemen, maar trok dit voornemen nog geen dag later terug.

Bron: Twitter Binance gaat niet verder met de overname van FTX

Het nieuws over de beoogde reddingsoperatie werd door velen met stomme verbazing gelezen. Vlak daarvoor had CZ namelijk aangekondigd dat Binance al haar FTT tokens zou gaan verkopen – wat toen nog goed was voor 2 miljard dollar. De motieven hiervoor zijn nog niet helemaal duidelijk, maar de twee CEO’s bleken al een tijdje niet op goede voet met elkaar te staan. De tweet van CZ over de verkoop van de tokens gaf de zet die nodig was voor de val van FTX.

Geen opzet

In een interne brief aan Binance medewerkers verklaart CZ dat hij werd overvallen door een plotseling verzoek van Bankman-Fried om FTX over te nemen, waarmee een faillissement kon worden voorkomen. Van een vooropgezet plan om FTX over te nemen was absoluut geen sprake, benadrukte de CEO van Binance in de brief. Hij vervolgde dat hij een mogelijke overname van FTX niet als een groot voordeel zag, ondanks het feit dat hij dan de ‘big boss’ van crypto zou worden. Het ging CZ vooral om het beperken van de schade aan de markt en het minimaliseren van de verliezen voor investeerders, stelde hij.

FTX mist 8 miljard dollar

FTX-klanten hoopten dat hun crypto-tegoeden met hulp van Binance veilig konden worden gesteld. Helaas lijkt het er op dit moment toch op dat zij hun geld niet zomaar terugzien. Het is inmiddels bekend dat er maar liefst 8 miljard dollar mist in de boekhouding van FTX. Wat er precies is gebeurd met de fondsen van klanten is nog niet duidelijk. Een schuld van deze omvang wil Binance niet op zich nemen, dus een overname door Binance is voor nu van de kaart.

Justin Sun to the rescue?

Opmerkelijk genoeg verscheen vrijdagochtend een tweet van de befaamde CEO van TRON, Justin Sun. Hij ziet in ieder geval in dat samenwerking op dit moment van groot belang is voor crypto. Uiteindelijk vecht de industrie voor een eerlijker en transparant financieel systeem. Als grote concurrenten messen in elkaars rug blijven steken kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de markt, die momenteel met liquiditeitsproblemen kampt.

Bron: Twitter Justin Sun zegt in gesprek te zijn met FTX

2022 gaat de boeken in als het jaar waarin veel centraal bestuurde crypto-platformen sneuvelden. Terra Luna flopte, Celcius ging failliet, daarna volgden Voyager, Blockfi, Three Arrows Capital (3AC) en nu FTX. Scams en fraude staan de adoptie van crypto in de weg en gaan gepaard met grote financiële verliezen van beleggers. Het komt maar al te vaak voor dat beurzen met ‘geleende’ fondsen gaan traden. Veel investeerders weten pas op het moment dat het misgaat wat er met de crypto gebeurde die zij aan het platform hadden toevertrouwd.

Roep om regelgeving

De roep om duidelijke crypto-wetgeving is nu groter dan ooit. De regelgeving loopt in feite achter de markt aan. Dit komt onder andere door het trage proces waarmee wetten en regelgeving kunnen worden geschreven, ingevoerd en gehandhaafd. Tegelijkertijd ontwikkelt crypto zich razendsnel en hervormt de blockchain technologie wereldwijd het financiële systeem.

Grote investeerders wijken vanwege onduidelijke wetgeving vaak uit naar off-shore beurzen zoals FTX, dat op de Bahama’s is gehuisvest. Die vallen niet onder strikte regelgeving, met als gevolg dat het eigendom van de klanten onbeschermd is in geval van mismanagement en/of fraude. Een veelgehoorde suggestie op crypto Twitter: centraal aangestuurde beurzen en platforms zouden met regelmaat moeten worden gecontroleerd op solvabiliteit en dienen altijd over voldoende reserves te beschikken om de tegoeden van de klanten te dekken.

‘Sam-coin’ Solana onderuit

Het faillissement van FTX heeft het sentiment op de cryptomarkt behoorlijk hard geraakt. Terwijl we een kleine week geleden nog een algehele opleving van de koersen zagen, viel de prijs van Bitcoin omlaag naar het laagste punt in twee jaar van $15.500.

Zoals gewoonlijk hebben altcoins het nog zwaarder te verduren. De koers van Ethereum zakte in twee dagen tijd van $1600 naar $1072. Ook Solana (SOL) heeft zwaar te lijden onder de recente gebeurtenissen en zag een koersdaling van meer dan 50%. Bank-Friedman was een vroege investeerder in Solana en die associatie zorgde voor een enorme verkoopgolf van de munt.

Er heerst nog veel onduidelijkheid en onrust op de markt. Wat precies de consequenties zijn van de val van FTX zal nog duidelijk moeten worden. Het is te hopen dat het domino-effect op andere DeFi spelers beperkt blijft. Ontoelaatbare praktijken zoals het misbruiken van de fondsen van beleggers horen maar in één categorie thuis: de verleden tijd.

Hoe Bitcoin Meester uw fondsen veilig stelt

Bitcoin Meester zet zich onophoudelijk in om misstanden te voorkomen en de bescherming van de klant en fondsen te verzekeren. Dit zijn drie belangrijke maatregelen die Bitcoin Meester daartoe neemt:

  1. De stichting Derdengelden, waarmee cryptofondsen en geldtegoeden van klanten worden gescheiden van het vermogen van Bitcoin Meester. Mocht ooit sprake zijn van bijvoorbeeld een failissement, dan kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op de eigendommen van onze klanten.
  2. Het cold-storage beleid: het overgrote deel van alle crypto wordt offline bewaard zodat het in het geval van een hack niet kwetsbaar is. 
  3. Bitcoin Meester hanteert een strikt registratiebeleid en voldoet aan alle eisen die voortkomen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen die Bitcoin Meester treft verwijzen wij u graag door naar dit artikel: Not your keys, not your worries.


Lees in dit artikel meer over de Europese wetgeving die momenteel in de maak is:

Europese crypto-wetgeving vanaf 2024 in werking, wat houdt Markets in Crypto-Assets (MiCA) in?