De cryptokaarten van Crypto.com en TenX die vorige week vrijdag per direct buiten werking werden gesteld zijn nu toch weer bruikbaar. Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) heeft Wirecard gisteren, maandag 29 juni, toestemming gegeven om gereguleerde activiteiten te hervatten.

Afgelopen vrijdag 26 juni werd de licentie van Wirecard Card Solutions nog opgeschort nadat het nieuws over het Wirecard AG fiasco opdook. Hierbij was meer dan $ 2 miljard aan kasreserves zoek.

De beperkingen werden vannacht (30 juni) om 02:00 lokale tijd opgeheven. Dit betekent dat alle door Wirecard uitgegeven cryptokaarten nu weer actief zijn. Echter werd er hierbij wel benadrukt door de toezichthouder dat er strenge eisen worden gesteld aan de toestemming van Wirecard.

Crypto.com en TenX hebben het nieuews inmiddels bevestigd en aangekondigd dat hun betaalpassen nu weer actief en te gebruiken zijn. Een belangrijk detail is echter wel dat alle kaarten momenteel leeg zijn nadat Crypto.com de fondsen heeft geretourneerd naar haar klanten vorige week. Wanneer de kaarten gebruikt worden moeten deze dus eerst worden aangevuld.

Wirecard schandaal in het kort.

Op 18 juni gingen auditors van het accountantskantoor EY door de boekhouding waaruit bleek dat er $ 2,1 miljard in contanten niet bleek te bestaan. 

Volgens een rapport van de Financial Times, zouden Wirecard medewerkers in Dubai en Dublin naar verluidt het accountantskantoor tien jaar lang hebben misleid door samen te zweren “om op frauduleuze wijze de omzet en winst bij Wirecard-dochterondernemingen te verhogen.”

Op 25 juni heeft de onrustige onderneming een insolventieprocedure ingeleid, wat als een eerste stap op weg naar faillissement kan worden beschouwd. Aandeelhouders in Wirecard hebben al een rechtszaak aangespannen tegen EY wegens vermeende nalatigheid bij de controle van het bedrijf.

Markus Braun, de voormalige CEO van Wirecard, werd door de politie in München gearresteerd nadat hij was beschuldigd van een verkeerde voorstelling van de saldi van het bedrijf.