Voor iedereen, behalve voor niet-ingewijden in crypto, zullen termen als ‘blockchain’ en ’Bitcoin’ bekend voorkomen. Maar omdat crypto een industrie is die geen moment stilstaat, zijn er een veelvoud aan modewoorden in crypto ontstaan ​​en die misschien niet zo bekend zijn. Hieronder vind je een lijst met 10 vaak voorkomende afkortingen uit de crypto branche en waar ze voor staan.

1. HODL – Hold On For Dear Life

HODL is eigenlijk een vrij bekend crypto-modewoord, maar voor degenen die nieuw zijn in de wereld van crypto, betekent het vasthouden aan je cryptocurrency in plaats van het te verkopen. Het stamt uit de vroege dagen van crypto in 2013, toen iemand op een Bitcoin forum ‘I AM HODLING’ postte (ja, het is een spelfout!).

De oorspronkelijke post kun je hier terugvinden: https://bitcointalk.org/index.php?topic=375643.0

2. AMA – Ask Me Anything

AMA is de afkorting voor ‘Ask Me Anything’. Dit verwijst naar een reeks vragen die aan een persoon of team kunnen worden gesteld. Binnen de crypto wereld is dit een veelgebruikte methode om vragen uit de community te beantwoorden. De antwoorden kunnen gegeven worden via een Youtube livestream, maar in een blogpost of op Reddit bijvoorbeeld.

3. ATH – All-Time-High

ATH is de afkorting voor ‘All Time High’ en betekent de hoogste prijs die ooit voor een bepaalde munt is betaald. ATH wordt ook vaak gebruikt om aan te geven dat iemands totale portefeuille de hoogste waarde ooit heeft bereikt.

4. ATL – All-Time-Low

ATL staat voor ‘all-time-low’ en is het tegenovergestelde van ATH, of ‘all-time-high’. ATL wordt gebruikt om aan te geven dat de prijs van een munt of de hele portemonnee van een persoon qua waarde op het laagste niveau ooit staat.

5. DCA – Dollar Cost Average

DCA is de afkorting van Dollar-Cost averaging. Dit is een investeringstechniek, waarbij een vast bedrag in dollars wordt gebruikt om een ​​investering te doen. Niet het hele bedrag wordt in één keer gebruikt, maar volgens een vast schema, wat de prijs ook is. Bij deze methode kun je nooit aan de bovenkant kopen, maar ook niet aan de onderkant. Binnen crypto wordt de term ook gebruikt om aan te geven dat iemand laag koopt na een enorme prijsdaling van een munt.

6. FOMO – Fear of Missing out

FOMO is de afkorting voor ‘Fear Of Missing Out’ en wordt gebruikt voor mensen die bang zijn de boot te missen en daarom een ​​positie innemen in een munt.

7. FUD – Fear, Uncertainty, Doubt

FUD is de afkorting voor ‘Angst, onzekerheid en twijfel’. Een artikel of post kan worden gezien als FUD en kan de prijs van een munt verlagen.

8. BTFD – Buy The Fucking Dip

Een enthousiaste uitroep van aanhangers van een cryptocurrency om te kopen terwijl de prijzen (in hun ogen) laag staan.

9. DYOR – Do Your Own Research

Misschien wel het belangrijkste modewoord van allemaal: DYOR, wat betekent dat je je eigen onderzoek moet doen! Uiteindelijk kun je alleen zelf beslissen in welke cryptocurrencies je investeert, wanneer je long of short etc. Elke doorgewinterde handelaar zal je vertellen om zelf onderzoek te doen in een coin voor het overgaan tot het kopen van een coin in plaats van wat een willekeurig persoon je op Twitter vertelt. Voordat je het weet ben je REKT…

10. REKT

Het werd voor het eerst gebruikt door gamers en is een jargon van ‘wrecked’. Dit modewoord beschrijft een financieel verlies van ernstige omvang, het resultaat van een slecht beoordelingsvermogen of ongelukkige bewegingen in de markt. Een handelaar zou kunnen zeggen dat zijn positie ‘rekt’ is als hij bijvoorbeeld een long positie heeft en de marktprijs crasht. Hetzelfde kan gezegd worden voor een munt, of zelfs voor de markt zelf.