Als we de crypto-economie beschouwen als het begin van een nieuw financieel systeem, dan is vrijwel iedereen het erover eens dat het nog niet perfect is. Hoewel we langzaam stappen in de juiste richting zetten zijn er nog een hoop punten die moeten veranderen voordat we crypto als een volledig alternatief op de traditionele financiële markt kunnen zien. Er zijn nog een hoop critici als het aankomt op crypto en er heersen nog altijd een hoop mythen en verhalen omtrent de digitale valuta’s. In onze Mythbusters serie nemen we een aantal van deze mythen onder de loep.
Een van de oudste en meest gehoorde mythen over cryptovaluta is dat ze voornamelijk zouden worden gebruikt voor illegale activiteiten. Hoewel er meerdere voorbeelden uit het verleden zijn waarbij cryptovaluta voor criminele activiteiten is gebruikt is het een enorm klein deel in een gigantisch ecosysteem. Hetzelfde kan worden gezegd van elke andere vorm van geld die door de geschiedenis heen is gebruikt.
Crimineel misbruik van cryptocurrency zorgt voor enorme problemen voor verdere adoptie, maar het het ergste is dat onschuldige mensen het slachtoffer worden.
Recente crypto-misdaad cijfers
In 2021 bereikte op cryptocurrency gebaseerde misdaad een nieuw record. Uit onderzoek van Chainanalysis blijkt dat illegale adressen in de loop van 2021 $14 miljard ontvingen, een stijging van $7,8 miljard in 2020.
Maar die cijfers vertellen niet het hele verhaal. Steeds meer mensen wereldwijd gebruiken cryptovaluta. Van alle cryptovaluta die worden gevolgd door Chainalysis, groeide het totale transactievolume tot $15,8 biljoen in 2021, een stijging van 567% ten opzichte van de een jaar eerder. Het volume van illegale adressen steeg dus met $7,8 miljard, maar bedroeg in totaal slechts 0,15% van het totale transactievolume. Met de groei van het legitieme gebruik van cryptocurrency wat veel groter is dan het crimineel gebruik, is het aandeel van illegale activiteiten in het transactievolume van cryptocurrency nog nooit zo laag geweest.
Het vermogen van wetshandhavers om cryptocurrency misdaad te bestrijden ontwikkelt zich ook. Zo is er in Nederland sinds november 2020 een registratieplicht bij de Nederlandsche Bank (DNB) wat ervoor zorgt dat bedrijven aan strikte voorwaarden moeten voldoen. Ook de opsporingsdiensten worden steeds geavanceerder met het opsporen van cybercriminaliteit.
Een andere ontwikkeling in de strijd tegen cryptocurrency misdaad is het vermogen van wetshandhavers om illegaal verkregen cryptocurrency in beslag te nemen. In november 2021 kondigde de Amerikaanse IRS Criminal Investigations bijvoorbeeld aan dat het in 2021 meer dan $3,5 miljard aan cryptocurrency in beslag had genomen van criminelen – Lees het volledige rapport van de IRS hier. Ook in Nederland zijn er grote inbeslagnames geweest. In november 2021 werd er €25 miljoen aan crypto in beslag genomen door de FIOD in samenwerking met het OM.
Hoeveel crypto bezitten criminelen?
Het is onmogelijk om zeker te weten hoeveel crypto in het bezit is van criminelen, maar we kunnen een schatting maken op basis van de huidige adressen die Chainalysis heeft geïdentificeerd als geassocieerd met illegale activiteiten. In een artikel van Chain Analysis valt te lezen dat illegale adressen vanaf begin 2022 ten minste $10 miljard aan waarde bezitten, waarvan de overgrote meerderheid in handen is van portefeuilles die verband houden met diefstal van cryptocurrency. Adressen die verband zouden houden met darknet-markten en met oplichting dragen ook aanzienlijk bij aan dit cijfer. Een belangrijke kanttekening is dat een groot deel van deze waarde niet afkomstig is van het aanvankelijke bedrag dat is afgeleid van criminele activiteiten, maar van de latere prijsstijgingen van de cryptovaluta.
Conclusie
Het argument dat crypto voornamelijk gepaard zou gaan met criminaliteit is inmiddels achterhaald. De markt is volwassen aan het worden en overheden doen steeds meer aan regulatie. Wetshandhavers hebben steeds meer mogelijkheden om criminelen te achterhalen en te stoppen. Ook moeten crypto-platformen van de wet meewerken aan onderzoeken als het gaat om criminaliteit wat zorgt voor een grotere pakkans dan voorheen.