Een veelgehoord argument tegen het gebruik van cryptovaluta is het stroomverbruik. Met name de Bitcoin wordt vaak genoemd als vervuilend en niet zuinig. Enkele onderzoeken laten zien dat het Bitcoin netwerk per jaar net zo veel elektriciteit verbruikt als een klein land als Koeweit. Voor Elon Musk was dit in de zomer van 2021 de reden om niet langer Bitcoin te accepteren als betaalmiddel bij het kopen van een nieuwe Tesla.

De verhalen dat crypto (met name Bitcoin) zeer milieuvervuilend is, geeft crypto vooral bij mensen die al geen toekomst zien in crypto een slechte naam. Het is natuurlijk belangrijk dat iets dat wordt genoemd als geld van de toekomst ook duurzaam is. Hoe terecht is de kritiek op het stroomverbruik van crypto eigenlijk?

Energieverbruik van Bitcoin

Statista rapporteerde in januari 2022 een artikel over het energieverbruik van Bitcoin in vergelijking met het energieverbruik van VISA transacties (Bitcoin energy consumption 2022 | Statista). Volgens Statista verbruikt een enkele Bitcoin transactie in januari 2022 ongeveer 2250 kwh. Met deze hoeveelheid elektriciteit kan je ongeveer 20 keer een Tesla helemaal opladen. Hier tegenover is er voor 100.000 VISA transacties slechts 150 kwh nodig. Op basis van deze gegevens is eigenlijk niet te ontkennen dat het minen van Bitcoins veel energie verbruikt.

De vergelijking van Bitcoin met VISA is echter wel krom. VISA wordt gebruikt als betaalmiddel terwijl de Bitcoin hier niet voor is gemaakt. Het is logischer om de klimaat-impact van Bitcoin te vergelijken met de impact van de goudindustrie. Deze vergelijking is echter veel moeilijker aangezien je hier rekening zou moeten houden met de giftige chemicaliën en vervuilende machines die worden gebruikt. Bij het rapporteren van energieverbruik van Bitcoin en Visa wordt echter alleen rekening gehouden met het directe energieverbruik.

Hier zit ook gelijk een tekortkoming in het rapport van Statista. Bij VISA waren vorig jaar 21.500 mensen werkzaam. Al deze mensen verbruiken ook stroom en middelen om hun werk uit te kunnen voeren en het betaalsysteem van VISA in stand te houden. Werknemers die van huis naar kantoor reizen stoten ook Co2 en andere schadelijke stoffen uit. Bij het energieverbruik van de Bitcoin blockchain zijn er geen ‘verborgen kosten.’

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat de Bitcoin natuurlijk een relatief oude munt is. De Bitcoin maakt gebruik van proof-of-work. Dit betekent dat de gehele blockchain bij iedere transactie wordt gekopieerd en dus steeds langer wordt. De Bitcoin zal dus ook steeds meer energie gaan verbruiken.

Gelukkig bestaan er ook veel andere cryptovaluta die minder stroom verbruiken. Een redelijk bekend voorbeeld is Cardano (ADA). Cardano maakt gebruik van het Proof of Stake systeem en wordt voornamelijk gebruikt als digitale valuta. Dit maakt de vergelijking met een betaalsysteem als VISA ook eerlijker. Aan de andere kant kan je met cryptovaluta meer dan alleen betalen. De vergelijking met een betaalsysteem als VISA is dus nooit helemaal eerlijk.

Tot slot is de impact op het klimaat natuurlijk gekoppeld aan de manier waarop energie wordt opgewekt. Voor het minen van Bitcoins wordt vaak zwarte stroom gebruikt, bijvoorbeeld van kolencentrales. In sommige gevallen worden Bitcoins gemined met water- of windenergie. In dit geval is de klimaatimpact natuurlijk vele malen kleiner. Het gebruik van vieze stroom is echter een probleem dat in alle sectoren speelt, niet alleen bij het minen van cryptovaluta.