Oekraïne gebruikt toegestuurde crypto om voorraden aan te vullen en militaire uitrusting te kopen. Er is al ruim 10 miljoen dollar gebruikt om nieuwe goederen te kopen en voorraden aan te vullen.

De Oekraïense regering heeft met hulp van Oekraïense crypto bedrijven een wallet geopend waarop ze donaties ontvangen in de vorm van Bitcoin en andere cryptovaluta. De donaties worden vanuit een centrale wallet beheerd en vervolgens verstuurd naar andere wallets voordat de crypto wordt uitgegeven. Maandagochtend is er nog voor ongeveer $6,5 miljoen aan Ethereum (ETH) naar de beurs verplaatst.

In de eerste week van de oorlog waarbij Rusland Oekraïne is binnengevallen heeft de Oekraïense regering contact opgenomen met de crypto community op Twitter. De regering riep via het officiële twitter-kanaal op om Bitcoin en Ethereum of USDT te doneren om hun strijd te steunen.

De vice-premier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, deelde op zijn Twitter-pagina ook drie wallet adressen en vroeg de crypto-gemeenschap om te crypto doneren en hiermee Oekraïne te helpen in de strijd tegen de Russische troepen. 

Ethereum medeoprichter, Vitalik Buterin, riep op om voorzichtig te zijn met het sturen van crypto. Volgens hem was er kans dat de twitter-accounts gehackt waren. Na een korte navraag kwam hij hier op terug, wel riep hij op om goed te kijken naar wie twitteraars crypto zouden sturen, zodat ze geen crypto naar eventuele scammers zouden sturen.

De donaties worden verplaatst vanuit de wallets van de overheid, opgezet door het Oekraïense crypto platform Kuna, naar andere wallets voordat ze worden uitgegeven. Dit blijkt uit blockchain-gegevens.