Speculatie vormt nog steeds de kern van de cryptocurrency-markt. Uiteraard is prijsspeculatie aanwezig in alle verschillende soorten activa, maar de meeste bloeiende cryptocurrencies hebben grotendeels overleefd dankzij speculatie over hun verwachte toepassingen en beloofde potentieel.

Hoewel 2020 de crypto markt misschien niet kalmeert, belooft het een aantal belangrijke ontwikkelingen te leveren die cryptocurrencies zullen helpen volwassen te worden.

In deze post blikken we vooruit op 4 van de meest opvallende cryptocurrency trends en ontwikkelingen die waarschijnlijk de cryptomarkt zullen vormgeven in 2020.

De Bitcoin halving

Misschien wel de meest besproken gebeurtenis die in 2020 zal plaatsvinden, is de bitcoin halving. Hierbij wordt de mining reward in mei gehalveerd. Hierdoor zal het aantal beloonde bitcoins voor het succesvol minen van een blok in het digitale grootboek met de helft worden teruggebracht van 12,5 naar 6,25 BTC, op deze manier wordt er een schaarste gecreëerd. Hoewel het dramatisch klinkt, is het al 2 keer eerder gebeurd en heeft elke halving een interessante prijsstijging als gevolg gehad. In de maanden rond de halving van 2012 ging de bitcoin-prijs van minder dan $ 10 naar meer dan $ 100, terwijl in 2016 de prijs van een hele bitcoin steeg van $ 400 vóór de halving tot meer dan het dubbele aan het einde van het jaar.

Op het eerste gezicht introduceert de halving nieuwe schaarste op de markt en sommige bitcoin handelaren verwachten een vergelijkbare prijsstijging aan de aanbodzijde als de afgelopen twee halvings. Handelaren moeten echter niet vergeten dat er ook vraag nodig is om de prijs te verhogen. Naarmate bitcoin mining minder lucratief wordt, zal het aantal miners dat voor een blok concurreert dalen.

In 2012 vond de eerste halving plaats. Een jaar later bereikte bitcoin een voorlopige all time high. Dit gebeurde ook het jaar na de volgende halving, in 2017.

De halving is gericht op het stabiliseren van de toevoer van bitcoins wanneer deze volledige verzadiging nadert en er geen bitcoins meer hoeven te worden gemined.

Uiteindelijk moet ’s werelds eerste cryptocurrency nog steeds beslissen of zijn schaarste alleen zijn waarde bepaalt.

Libra

Libra, de door activa gedekte stablecoin die Facebook eerder dit jaar aankondigde. (Hoewel het pas in de zomer van 2020 beschikbaar zal zijn, als en wanneer het de nodige regelgeving hindernissen wegneemt). In elk geval blijven er veel onzekerheden bestaan ​​over de nieuwe stablecoin die steun krijgt van onder meer Uber, Vodafone en Coinbase. Een deel van deze onzekerheden zette andere geïnteresseerde partijen zoals Mastercard, eBay en Paypal Holdings ertoe aan om helemaal uit de cryptocurrency te stappen.

De enige zekerheid rondom Libra is echter dat het alleen al in de Verenigde Staten een potentiële gebruikers basis van bijna 170 miljoen zal hebben. Mocht dit project uiteindelijk doorgang vinden dan zal dit een grote groep mensen voor het eerst in contact brengen met cryptocurrency. Echter blijft het sterk de vraag of dit project zich staande blijft houden tegen de alom groeiende weerstand dat het ervaart van zowel de overheden als de consument.

Markt consolidatie

Onrust is een kenmerkende eigenschap in de wondere wereld van cryptocurrency. Ondanks een kelderende Bitcoin prijs in 2018 steeg het aantal cryptocurrencies  in de markt in 2019 tot meer dan 2300 (2369 op 11 december 2019), volgens de nieuwste gegevens van CoinMarketCap.

Helaas verhandelt minder dan een derde van de munten meer dan $ 100.000 per dag. Ondertussen wordt meer dan een derde gewaardeerd op minder dan een tiende van een cent. Het resultaat is dat er nu meer munten op de cryptocurrency-markt zijn dan ooit tevoren, maar het totale hoeveelheid kapitaal is in 2019 gestabiliseerd. Er zijn dan ook genoeg munten waarvan het achterliggende project inmiddels is stilgevallen en de prijs is geflatlined (zie afbeelding hieronder). 

Hoewel een potentiële toename van de interesse in cryptocurrency van de institutionele belegger zou kunnen bijdragen aan een daaropvolgende kapitaalverhoging, is het onwaarschijnlijk dat dit tot de kleinste munten sijpelt. Naarmate er meer controle op de markt komt, zullen regelgeving lasten en verhoogde transparantie bij de grotere spelers waarschijnlijk de coins uitroeien die alleen maar proberen om snel geld te verdienen. 

In ieder geval heeft de markt waarschijnlijk een verzadigingspunt bereikt en is het onwaarschijnlijk dat het aantal beschikbare munten tot 2020 zal groeien.

Crypto en Fintech Hook Up

Het overkoepelende thema van al deze trends is dat cryptocurrency volwassener wordt, mainstream wordt en uiteindelijk echte use-cases vindt. (In plaats van selchts hypothetische use cases). Crypto lijkt langzaam uit de kinderschoenen te stappen en te beginnen met puberen. Er wordt progressie geboekt maar een volledig volwassen markt is het nog niet.

De noodzaak van innovatie is duidelijk te zien in belangrijke delen van de cryptocurrency-markt. Libra zelf is (of was) omringd met leden van verschillende fintech-bedrijven. Ondertussen hebben fintech-eenhoorns zoals Plaid en Chime hun waarderingen grotendeels bereikt door investeringen van bedrijven in de financiële sector zoals Visa en Goldman Sachs Group die nieuwsgierig zijn naar digitale activa, maar doodsbang voor de onzekerheid die hen omringt.

Feit is dat 2020 een belangrijk jaar zal zijn voor cryptocurrency. Ofwel munten beginnen hun waarde te bewijzen, of ze zullen beginnen te verdwijnen.