Terra’s stablecoin UST verloor maandag voor de tweede keer in drie dagen zijn koppeling van $1 (peg genoemd). UST is een stablecoin, dit betekent dat de waarde altijd gelijk moet zijn aan die van de US Dollar. Volgens de meest recente prijsschattingen van CoinMarketCap daalde UST tot een dieptepunt van $0,65. LUNA, de zustertoken van UST, is in de afgelopen 24 uur met 46% gedaald als gevolg.
Op het moment van schrijven is de UST-prijs teruggekrabbeld naar $0,91 met een marktkapitalisatie van $16,1 miljard. De vrije val van LUNA heeft gezorgd voor massale liquidaties van hefboomposities, waardoor de marktkapitalisatie is gedaald tot $11,8 miljard volgens CoinmarketCap-gegevens.
Nu de marktkapitalisatie van LUNA lager is dan die van UST is het mogelijk dat er niet genoeg funds in het Terra-project zitten om de waarde van de stablecoin te ondersteunen en zijn USD-koppeling te behouden.
Al deze prijsactie heeft er bij elkaar voor gezorgd dat dat de Luna Foundation Guard (LFG) – de bewaarder van Terra’s bitcoin-reserves – $750 miljoen aan bitcoin heeft ingezet in een poging UST op te kopen op de beurzen en zo de prijs weer gelijk te trekken met dat van de dollar. Met als gevolg dat ook bitcoin en de rest van de markt zijn meegenomen in de daling.
UST in het kort
UST is een algoritmische stablecoin, dit houdt in dat het samenwerkt met LUNA om een prijs van $1 te handhaven met behulp van een speltheorie en een reeks op blockchain gebaseerde mint- en burn-mechanismes.
Het mechanisme van UST zou ervoor moeten zorgen dat handelaren altijd $1 aan UST kunnen inwisselen voor $1 aan LUNA.
Er zijn meerdere stablecoins, de gecentraliseerde varianten zoals USD Coin (USDC) en Tether (USDT) zijn de meestgebruikte stablecoins en worden gedekt door daadwerkelijke dollars als onderpand (hoewel er over de dekking van Tether ook twijfel bestaat).
Terra biedt een eigen “gedecentraliseerde” UST-stablecoin, die de laatste tijd enorm is gestegen in populariteit. Terra zegt dat de algoritmische stablecoin de macht zal wegnemen van gecentraliseerde instellingen en een mislukt monetair beleid.
Dat leek zolang het duurde ook het geval te zijn. Maar inmiddels lijken de sceptici gelijk te krijgen nu UST zijn peg 2 keer in 3 dagen is verloren.
Het begin van de problemen
De problemen voor Terra begonnen afgelopen weekend, toen er grote UST-sell-offs waren van een Terra-whale. Voor korte duur daalde UST naar $0,985.
De grootste nachtmerrie voor bezitters van stablecoins is dat deze zijn waardeverhouding tot de gekoppelde valuta (peg) verliest. Met als gevolg: een ‘bankrun’ op UST en een waardeloze LUNA. Dit verschijnsel wordt een death-spiral genoemd.
Dit scenario is gelukkig iets waar rekening mee is gehouden door Terra. Om dit probleem af te dekken is er besloten om naast LUNA ook bitcoin-reserves aan te leggen om de UST-koppeling met de dollar te beschermen. Deze bitcoin-reserves, die geen concrete link hebben met de slimme contracten die Terra’s UST stablecoin aandrijven, zijn in handen van de LFG.
Maandag kondigde LFG aan dat het voor het eerst de reserves zou uitlenen aan professionele market makers in een poging om de koppeling van UST te verdedigen. De reservefondsen, die maandag nog eens werden aangevuld met $ 850 miljoen, zijn gebruikt om de koppeling van UST op beurzen zoals Binance en Curve te verdedigen als een laatste redmiddel.
De consequente uitkomst van de prijsactie is dat de marktkapitalisatie van Luna onder die van UST is gedaald. Dit brengt het hele stabilisatiemechanisme van UST in gevaar, dat is gebaseerd op het idee dat 1 UST altijd kan worden geruild voor $1 aan LUNA.