Craig Wright, een van de meest controversiële personen in de cryptocurrency branche en de zelfbenoemde Satoshi Nakamoto, dreigt met juridische stappen als websites ‘zijn’ Bitcoin-whitepaper niet verwijderen. Een site heeft gehoor gegeven aan dit verzoek, maar anderen weigeren zich zo makkelijk gewonnen te geven. Wright beschuldigt beide websites van het ‘stelen’ van zijn whitepaper en ander intellectueel eigendom.

De advocaten van Wright beweerde naar verluidt dat Wright, als ‘Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto’, de wettelijke copyrighthouder was van de Bitcoin-whitepaper, dat hij eigenaar was van de naam en het handelsmerk van Bitcoin, evenals van de twee hierboven genoemde websites. De aankondiging verklaarde:

“Gisteren ontvingen zowel Bitcoin.org als Bitcoincore.org beschuldigingen van inbreuk op het auteursrecht op de Bitcoin-whitepaper door advocaten die Craig Steven Wright vertegenwoordigen. In deze brief beweren ze dat Craig eigenaar is van het auteursrecht op het papier, de Bitcoin-naam en het eigendom van bitcoin.org.”

“Ze beweren ook dat hij Satoshi Nakamoto is, de pseudonieme maker van Bitcoin en de oorspronkelijke eigenaar van bitcoin.org. Bitcoin.org en Bitcoincore.org werden beide gevraagd om de whitepaper te verwijderen. Wij zijn van mening dat deze claims ongegrond zijn en weigeren dit te doen. “

Bitcoincore.org heeft gehoor gegeven aan het verzoek en de whitepaper van de website gehaald. Bitcoin.org heeft verklaard zich niet te zullen laten intimideren door de bedreiging van wat zij een valse beschuldiging noemen. De aankondiging van Bitcoin.org werd gedaan door de anonieme ontwikkelaar welke schuil gaat onder de naam ‘Cobra’.

Volgens Cobra stemden hun medebeschuldigden bij Bitcoincore.org vrijwel onmiddellijk in op de verzoeken van de advocaten van Craig Wright. Cobra’s aankondiging verklaarde:

“Helaas, zonder ons te raadplegen, probeerden Bitcoin Core-ontwikkelaars de Bitcoin-whitepaper van bitcoincore.org te verwijderen, als reactie op deze beschuldigingen van inbreuk op het auteursrecht, waardoor deze valse claims geloofwaardig werden.”

Cobra zei dat de lokale kopie van de whitepaper die op Bitcoincore.org wordt gehost, binnen twee uur is verwijderd, door een link naar de Github-wijziging toe te voegen die laat zien dat de wijziging is aangebracht:

“De Bitcoin Core-website is aangepast om verwijzingen naar de whitepaper te verwijderen, hun lokale kopie van de whitepaper-pdf is verwijderd en met minder dan 2 uur openbare beoordeling is deze wijziging samengevoegd.”

Alle verwijzingen naar de Bitcoin-whitepaper zijn verwijderd van de Bitcoincore.org-website. Cobra verklaarde dat deze daad van zelfcensuur alleen maar geloofwaardigheid zou geven aan het idee dat de beweringen van Craig Wright legitiem waren:

Door zich op deze manier over te geven, heeft het Bitcoin Core-project munitie uitgeleend aan de vijanden van Bitcoin, zelfcensuur toegepast en de integriteit ervan aangetast. Deze overgave zal ongetwijfeld worden bewapend om nieuwe valse beweringen te doen, zoals dat de Bitcoin Core-ontwikkelaars ‘weten’ dat CSW Satoshi Nakamoto is en daarom handelden ze op deze manier.”

Craig Wright heeft in het verleden al verschillende rechtszaken aangespannen tegen verschillende figuren in de cryptocurrency-ruimte omdat zij het idee weerlegde dat hij Satoshi Nakamoto is, en de echte eigenaar van Bitcoin. Geen van de zaken is tot dusver in zijn voordeel afgehandeld.