Iedere week zullen we een coin die op ons platform wordt aangeboden uitlichten. Deze week lichten we DigiByte uit. DigiByte is een van de grotere altcoins en een van de oudere cryptocurrencies. Het idee voor de DigiByte werd al in 2013 ontwikkeld en werd begin 2014 gelanceerd, het ‘genesis block’ werd gelanceerd op 10 januari 2014. Een opvallend detail is dat DigiByte werd gelanceerd zonder ICO/ITO.
Wat is DigiByte?
DigiByte is een gedecentraliseerde munt en een open source blockchain platform.
DigiByte maakt gebruik van Proof of Work (POW) en staat bekend om de hoge veiligheid van de blockchain. Zo gebruikt het een multi-algoritme dat verschillende PoW methodes creëert en de mining capaciteit verhoogt. Daarmee verhoogt het ook meteen de toegankelijkheid tot DigiByte-mining pools. Dit voorkomt centralisatie en beveiligt het netwerk tegen een 51% attack. DigiByte werd ontwikkeld door Jared Tate in 2014, die tevens de hoofdontwikkelaar is.
DigiByte Veiligheid
Zoals we hiervoor aangaven maakt DigiByte gebruik van PoW. Het minen wordt verdeeld over 5 verschillende soorten van mijnen die allemaal 20% van het werk uitvoeren. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om een PoW-aanval succesvol uit te voeren. De 5 mining varianten zijn verdeeld als volgt:
- SHA256 (de Bitcoin-variant die met ASIC’s gedaan kan worden).
- Scrypt (GPU).
- Odocrypt (FPGA, ASIC-resistant).
- Skein (GPU).
- Qubit (CPU).
DigiByte Foundation
De DigiByte foundation is een door vrijwilligers geleide non-profit organisatie die als doel heeft om de DigiByte blockchain te promoten en zijn gebruikers te ondersteunen. De DigiByte foundation stimuleert de ontwikkeling en de wereldwijde acceptatie van de DigiByte blockchain. Naast dat ze actief doen aan het promoten van DigiByte heeft de foundation ook als doel om een pilot te zijn voor de blockchain community in het algemeen. Hierdoor wordt DigiByte een katalysator bij het creëren van gedecentraliseerde oplossingen die kunnen worden toegepast in de sociale, politieke en economische landschappen.
De kernwaarden waarmee de DigiByte foundation zich omschrijft zijn: decentralisatie, inclusiviteit, toegang zonder toestemming, integriteit, transparantie – openheid, consensus en thought leadership.
Belangrijkste Kenmerken
Snelheid
- DigiByte staat bekend als een van de snelste openbare UTXO-blockchains.
De wallet to wallet transactietijd is 1 seconde en de gemiddelde bevestiging in een block is slechts 15 seconden, daar het bij Bitcoin tot meer dan een uur kan duren. De DigiByte blockchain is dan ook gemiddeld 40x sneller dan Bitcoins blockchain.
Decentralisatie
- Decentralisatie vormt de kern van de DigiByte munt, zo is het netwerk verdeeld over meer dan 100.000 verschillende computers en nodes verdeeld over de hele wereld.
Veiligheid
- Het DigiByte netwerk is zeer goed beveiligd en praktisch onmogelijk om te hacken.