Yearn.Finance streeft ernaar de gateway te worden tot een groot aantal opbrengstgenererende producten in het Ethereum-ecosysteem.

Afgelopen augustus beleefde de YFI-token een gigantische stijging en kreeg de token naamsbekendheid als de munt die bitcoin heeft ingehaald in dollarwaarde.

Yearn en de YFI-token zegt zichzelf te onderscheiden tegenover andere DeFi projecten vanwege een “intuïtieve interface voor heel DeFi”.

Het Yearn platform bevat een hoop verschillende elementen, hierdoor is het platform voor beginnende investeerders wellicht wat lastiger om te begrijpen.

Wat is Yearn.Finance?

Yearn.finance is complex, voor een crypto-noob (en waarschijnlijk ook voor een hoop meer ervaren traders) zeggen de termen Vaults, Earn, Zap, APR en cover waarschijnlijk niet veel. Deze termen word je meteen mee overrompeld als je de website bezoekt.

In de basis is Yearn.finance een community-aangestuurde portal voor DeFi projecten.

Het grootste onderdeel van het project is Vaults, maar Yearn heeft ook gebruikersinterfaces voor DeFi-producten van andere teams gebouwd om het leven van actieve handelaren gemakkelijker te maken. Zo is er bijvoorbeeld Zap, een toegangspunt voor Zapper.fi. APR is slechts een pagina die bezoekers één plek geeft om het rendement te zien van het storten van verschillende activa in verschillende producten. Andere producten worden momenteel getest.

Wat is het YFI-token?

YFI is het governance-token voor Yearn.finance. Een opmerkelijk detail aan de YFI-token is dat de oprichters niets voor zichzelf opzij zette, wat doorgaans gebruikelijk is voor nieuwe projecten. 

Er is een originele max. supply van 30.000 YFI-tokens, deze zijn inmiddels allemaal in omloop. Volgens de documenten van Yearn.finance kunnen er in de toekomst wel nog nieuwe tokens bij komen middels governance. Vooralsnog lijkt hier geen sprake van te zijn.

Om aan YFI-tokens te komen moeten gebruikers deze dus kopen. 

YFI-houders kunnen hun YFI-tokens inzetten om deel te nemen aan de community. Omdat het een governance token is kunnen de tokens gebruikt worden om te stemmen op nieuwe voorstellen voor het project. 

Hoe werkt de governance?

Yearn heeft een apart governance-forum op zijn site, zoals de meeste DeFi-projecten. De community is zeer actief en er zijn een hoop voorstellen te vinden. 

Een groot deel van het beheerproces bestaat uit het plaatsen van strategieën voor verschillende vaults door leden. Gebruikers plaatsen deze strategieën en als ze door YFI-houders worden goedgekeurd middels het stemmen, worden ze in uitgevoerd. Een deel van die winst gaat naar gebruikers.

Gebruikers die enthousiast zijn om deel te nemen aan governance, kunnen wellicht eens kijken naar Boardroom, dat onlangs YFI heeft geïntegreerd. Boardroom is een portal voor deelname aan veel projecten in deze space.

YFI Token Metrics

Huidige Prijs€ 20297,80
Market Cap€588.276.672 euro
ROI2.091,95%
Circulating Supply30.000 YFI
Total Supply30.000 YFI
Max Supply30.000 YFI*
All Time High€33.508,45 EUR (31 aug. 2020)
All Time Low€630,37 EUR (21 jul. 2020)