Synthetix Network werd eind 2017 gelanceerd, oorspronkelijk onder de naam Havven (HAV).

Synthetix is ​​een Decentralized Finance (DeFi) -project en is de ruggengraat voor de handel in derivaten in DeFi. Synthetix Network is gebouwd op het Ethereum-netwerk en stelt gebruikers in staat om gedecentraliseerde activa uit te geven en te verhandelen. Dit omvat niet alleen cryptocurrencies, maar ook Fiat-valuta’s en zelfs grondstoffen. 

Synthetix is ​​een gedecentraliseerd protocol voor de uitgifte van synthetische activa. Deze synthetische activa worden gedekt door de Synthetix Network Token (SNX) die, wanneer het contract ‘locked’ is de uitgifte van synthetische activa (Synths) mogelijk maakt.

Belofte van DeFi

Een van de belangrijkste beloften die veel cryptocurrencies doen, is het creëren van een soort geld- en transactiesysteem dat universeel wordt geaccepteerd. En voor je transacties zouden minimale kosten moeten gelden. Dat is hoe Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, het gebruik van transactionele cryptocurrencies iets meer dan tien jaar geleden voor ogen had.

Inmiddels is de blockchain ruimte verder geëvolueerd en probeert DeFi dat oorspronkelijke uitgangspunt nog verder te brengen. Als de DeFi-beweging succesvol is, zal iedereen gemakkelijke en open toegang hebben tot een compleet scala aan financiële diensten, allemaal zonder tussenkomst van banken of tussenpersonen van derden. Mensen krijgen toegang tot verzekeringsproducten, leningen, beleggingen, spaarrekeningen en nog veel meer. Dit alles staat op een blockchain en is toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding en een smartphone of ander apparaat met internettoegang.

Dit alles is al mogelijk op blockchains met slimme contractmogelijkheden, zoals de Ethereum-blockchain. Deze slimme contracten zijn applicaties die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Met slimme contracten kunnen ontwikkelaars zeer geavanceerde functionaliteit aan de blockchain toevoegen die verder gaat dan het eenvoudige transactionele verzenden en ontvangen van cryptocurrency.

Het Ethereum-netwerk maakt het ook mogelijk om nieuwe tokens te creëren die bovenop de blockchain zijn gebouwd. Veel projecten hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om de functionaliteit van de Ethereum-blockchain uit te breiden.

Synthetix

Synthetix is ​​zo’n project met een cryptocurrency die is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Synthetix is ​​gemaakt als een DeFi-project dat de creatie van synthetische activa mogelijk zal maken.

Deze synthetische activa kunnen de prijs van elk ander activum volgen, of dat nu valuta’s, aandelen, obligaties, grondstoffen of zelfs andere cryptocurrencies zijn. Als het iets is dat echte waarde heeft, zal het Synthetix-platform het mogelijk maken om een ​​synthetisch activum te creëren om de prijs van dat activum te volgen.

Details achter Synthetix

Zoals hierboven vermeld is Synthetix gemaakt op de Ethereum-blockchain. In tegenstelling tot de meeste andere blockchain-projecten bevat het twee verschillende soorten tokens:

  1. Het belangrijkste token dat wordt gebruikt bij het maken van synthetische activa wordt de Synthetix genoemd en gebruikt het tickersymbool SNX.
  2. Het tweede token-type wordt de Synth genoemd. Dit zijn alle synthetische activa die zijn gemaakt met behulp van het Synthetix-platform.

Unieke features

Er zijn vier functies die uniek zijn voor Synthetix en die in bijna geen enkel ander systeem te vinden zijn.

  1. Iedereen kan Synths maken en converteren zonder dat er een tegenpartij nodig is;
  2. Elke Synth kan worden verhandeld voor elke andere Synth op de Synthetix Exchange en de functionaliteit biedt bijna oneindige liquiditeit
  3. Peer-to-contract (P2C) handel waarbij transacties snel en gemakkelijk worden uitgevoerd, allemaal zonder orderboek.
  4. Een gedistribueerde pool van tokenhouders is verantwoordelijk voor het verstrekken van onderpand op het platform en voor het handhaven van de stabiliteit van de uitwisseling.

Synthetix Token Overview

SNX-tokens voeden het hele Synthetix-ecosysteem, omdat ze worden gebruikt als onderpand om de Synths of synthetische activa te slaan. Degenen die SNX-tokens bezitten, kunnen deze inzetten en een deel van de vergoedingen verdienen die worden gegenereerd door de Synthetix Exchange.

Het inflatiebeleid omvat een verhoging van het aantal SNX-tokens van 100 miljoen begonnen in maart 2019 tot 260.263.816 in augustus 2023. De uitgifte van nieuwe tokens vervalt met een snelheid van -1,25% per week. Nadat de levering het doel van augustus 2023 heeft bereikt, verschuift het protocol het uitgifte tarief naar een vaste inflatie van 2,5% voor altijd.

Hoewel het SNX-token zelf niet is ontworpen als een investeringsinstrument, heeft het token een enorme groei doorgemaakt sinds de introductie van een inflatoir mechanisme in maart 2019. Op dat moment handelde het token op iets minder dan $ 0,05, maar op dit moment, 3 September 2020, is de prijs van de token gestegen naar $ 6,27 met een all time high van $ 7,86 op 1 September 2020.

Zorgen over Synthetix

Hoewel Synthetix futuristisch klinkt en een aantal unieke voordelen heeft die veel mensen over de hele wereld zouden kunnen dienen, zijn er ook risico’s. Het project is nog in ontwikkeling en er zijn geen garanties zijn dat het zal groeien en slagen op de lange termijn.

Voor gebruikers is er daarnaast een reëel risico dat ze in de toekomst meer Synths moeten verbranden dan ze hebben uitgegeven om hun SNX te ontgrendelen.  Ander risico is de afhankelijkheid van Synthetix van Ethereum.

Conclusie

Synthetix loopt voorop in de DeFi-beweging door synthetische activa aan gebruikers over de hele wereld aan te bieden en zo toegang te bieden tot gespecialiseerde handelsstrategieën.

Gezien de enorme omvang van traditionele financiële markten, die honderden biljoenen dollars beslaan, heeft Synthetix het potentieel om een ​​enorme tokenized markt op de Ethereum-blockchain te creëren. Het is een grootse en ingrijpende poging om de financiële markten te revolutioneren en te moderniseren.Er moet echter ook worden opgemerkt dat er geen garantie is dat hun visie succesvol zal worden.

Er zijn veel factoren die de verspreiding van de Synthetix Exchange en het gebruik van Synths kunnen beperken. Verdere verbeteringen aan het mechanisme en functionele upgrades en nieuwe Synths zullen de bruikbaarheid van het platform enorm vergroten. De overgang naar een gedecentraliseerd bestuursproces zal ook het systeemrisico verminderen en de levensvatbaarheid van het project op lange termijn vergroten.