Als we het hebben over klassiekers, dan moet Litecoin genoemd worden. Litecoin (LTC) is gelanceerd in 2011 en was een van de eerste cryptocurrencies die in de voetsporen van Bitcoin trad. Vaak wordt Litecoin nog het ‘zilveren alternatief voor het goud van Bitcoin’ genoemd. 

Litecoin is ontwikkeld door Charlie Lee, een voormalig Google-ingenieur en engineering director bij Coinbase. Hoewel Litecoin in veel opzichten op Bitcoin lijkt, heeft het een snellere blocksnelheid en biedt het daardoor een snellere bevestigingstijd voor transacties. 

Historie van Litecoin

Litecoin werd dus gelanceerd in 2011 door Charlie Lee. Een van de belangrijkste redenen voor Lee om Litecoin te lanceren was dat Bitcoin te veel gericht zou zijn op de speculatieve markt en niet direct zou dienen als een betaalmiddel. Met deze gedachte werd Litecoin ontwikkeld. Daarbij zou Litecoin ook een goedkoper en sneller alternatief moeten zijn op de relatief dure en langzame Bitcoin.

Dankzij een goed geïdentificeerde ontwikkelaar in Charlie Lee, en een intelligente marketing strategie, heeft Litecoin tegen 2013 een mooie actieve gemeenschap opgebouwd en is de munt populair geworden in de cryptomarkt.

In juli 2013 was Lee werkzaam voor Coinbase, dit heeft de bekendheid van Litecoin een boost gegeven en onder de aandacht gebracht bij het grotere publiek.

Een paar jaar later, in mei 2017 net voor en tijdens de bullrun, werd Litecoin regelmatig door Coinbase en andere media vermeld. Hierna begon de prijs naar het hoogste niveau te stijgen, net zoals bij vele andere altcoins.

Litecoin wordt vaak gebruikt als een “testnetwerk” vanwege de overeenkomsten die het heeft met Bitcoin. Wanneer ontwikkelaars nieuwe functies op Bitcoin willen implementeren wordt er vaak eerst op het netwerk van Litecoin getest.

Prijshistorie van Litecoin

Litecoin is op het moment van schrijven $49 dollar waard. De all-time-high van Litecoin bedraagt momenteel $375.29 USD (Dec 19, 2017). De all-time-low bedraagt momenteel $1.11 USD (Jan 14, 2015). De totale marktkapitalisatie is momenteel $3.206.989.633 USD met een total supply van 64.868.110 LTC. Als je op het begin had geïnvesteerd dan had je nu een totale ROI gehad van 1.049.78%

Litecoin Vs. Bitcoin

Litecoin en Bitcoin hebben veel overeenkomsten en worden door veel mensen zelfs als broertjes van elkaar gezien. Echter zijn het twee verschillende munten met een eigen blockchain. De grootste verschillen zitten hem vooral in de transactiesnelheid en in de waarde van de munt. 

Een ander groot verschil tussen Bitcoin en Litecoin betreft het totale aantal munten dat elke cryptocurrency kan produceren. Dit is waar Litecoin zich onderscheidt. Het Bitcoin-netwerk kan nooit meer dan 21 miljoen munten bevatten, terwijl Litecoin tot 84 miljoen munten kan bevatten. In theorie klinkt dit als een aanzienlijk voordeel ten gunste van Litecoin, maar de effecten in de echte wereld kunnen uiteindelijk verwaarloosbaar blijken te zijn. Dit komt omdat zowel Bitcoin als Litecoin deelbaar zijn in bijna oneindig kleine hoeveelheden.

Litecoin Foundation

Litecoin Foundation is een non-profitorganisatie geregistreerd in Singapore met leden over de hele wereld. De missie van Litecoin Foundation is om Litecoin te bevorderen voor het welzijn van de samenleving door het ontwikkelen en promoten van state-of-the-art blockchain-technologieën. De Litecoin foundation zorgt daarnaast voor de promotie van de munt door middel van verschillende partnerships. Zo heeft Litecoin in het verleden meerdere sportevenementen gesponsord zoals de UFC en Glory en hebben ze onlangs nog een partnership gelanceerd in Zuid-Korea wat het mogelijk maakt om bij meer dan 13.000 pinautomaten fiat-valuta te pinnen met Litecoin. 

De meest recente partnership is gelanceerd in mei met Atari, een van ’s werelds meest iconische consumentenmerken en entertainment producenten. De samenwerking tussen Atari en de Litecoin Foundation zal zich uitstrekken tot meerdere gebieden, waaronder het gebruik van Litecoin op verschillende gaming-platforms binnen het Atari-ecosysteem, samen met andere potentiële ondernemingen, zoals gezamenlijke merchandising.

Toekomst van Litecoin

Ontwikkelaars van Litecoin werken momenteel aan de implementatie van MimbleWimble, waarmee haar gebruikers op het netwerk meer privacy zouden moeten genieten. Nu horen we je denken, wat is ‘Mimblewimble’? 

MimbleWimble is een protocol en applicatie op de Litecoin blockchain dat zou zorgen voor meer privacy en schaalbaarheid. De whitepaper van MimbleWimble werd in 2016 voor het eerst gedeeld. De naam is afkomstig uit Harry Potter waar het een “vloek op de tong” is, wat zou refereren naar de privacy van het protocol.