Onze coin of the Week is Ethereum (ETH). Op basis van marktkapitalisatie de op-een-na grootste coin met alleen Bitcoin voor zich.
Ethereum is een smart-contract platform waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (DApps) op hun blockchain kunnen bouwen. Ether (ETH) is de eigen cryptocurrency van het Ethereum-platform.
Ethereum wordt gedeeltelijk ondersteund door de Ethereum Foundation, een non-profitorganisatie die deel uitmaakt van het grotere Ethereum-ecosysteem, waaronder zakelijke Ethereum-consortia zoals de Ethereum Enterprise Alliance.
Wat is Ethereum?
Ethereum is ‘s wereld eerste programmeerbare blockchain. Ethereum noemt zichzelf “de basis voor een nieuw tijdperk van internet”.
In dit nieuwe tijdperk van internet zullen we leven met een internet waar geld en betalingen zijn ingebouwd en waarop gebruikers eigenaar zijn van hun gegevens en met geïnstalleerde apps gebruikers niet worden bespioneerd of bestolen van data.
Ook zou iedereen toegang moeten hebben tot een open financieel systeem. Om dit mogelijk te maken is alles gebouwd op een neutrale, decentrale en open toegangsinfrastructuur.
Echter kan Ethereum, in tegenstelling tot de meeste andere blockchains, nog veel meer doen. Ethereum is programmeerbaar wat inhoudt dat ontwikkelaars het kunnen gebruiken om nieuwe soorten applicaties te bouwen.
Deze gedecentraliseerde applicaties profiteren op deze manier van de voordelen van de blockchain-technologie en cryptocurrency zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden.
Deze applicaties kunnen bijvoorbeeld digitale activa beheren om nieuwe soorten financiële toepassingen te creëren en kunnen decentraal werken. Duizenden ontwikkelaars van over heel de wereld werken constant aan applicaties op het Ethereum netwerk.
Ethereum wordt niet beheerd door een bedrijf of organisatie maar onderhouden door haar eigen community.
Zo is de website, net als de rest van Ethereum, gebouwd en onderhouden door een verzameling mensen die samenwerken.
Geschiedenis
De eerste whitepaper voor Ethereum werd in 2013 gepubliceerd door de destijds 19-jarige Rus Vitalik Buterin. Buterin is geboren in Rusland maar emigreerde op zijn zesde naar Canada. Buterin is hoogbegaafd en werd in een klas geplaatst met andere hoogbegaafde kinderen. Tijdens zijn persoonlijke ontwikkeling bleek al snel dat hij een uitblinker is in programmeren en in economie. De ideale basis voor cryptocurrency blijkt later.
Toen de eerste whitepaper werd gepubliceerd in 2013 sloeg deze meteen aan en vormde het al vrij snel een ontwikkelingsteam.
In januari 2014 werd het project voor het eerst gepresenteerd op een Bitcoin bijeenkomst in Miami. Een paar maanden later begon de crowdsale (ICO) van de Ethereum munt en werd deze verkocht voor slechts 31 dollarcent per Ether.
Tijdens deze ICO werd er omgerekend 18 miljoen dollar opgehaald in Bitcoin, hiermee kon er worden begonnen aan de basis van het netwerk. Dit resulteerde in de eerste variant die live ging in juli 2015.
Ether (ETH)
Zoals andere blockchains heeft Ethereum ook een eigen cryptocurrency genaamd Ether (ETH). Zoals vrijwel iedere cryptocurrency is het puur digitaal en kan deze direct naar iedereen, waar dan ook ter wereld, worden verzonden. Het is volledig gedecentraliseerd en het is schaars, er is vooraf vastgesteld hoeveel coins er in omloop zullen zijn.
Momenteel is Ethereum op Bitcoin na de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. De totale ROI bedraagt op het moment van schrijven 7,940.45%.
De marketcap van Ethereum bedraagt momenteel $25.424.324.348 USD met een totale circulerende supply van 111.575.754 ETH.
De all-time-high bedraagt $1.432,88 USD (13 januari, 2018) en de all-time-low bedraagt $0,420897 USD (21 oktober, 2015).
Ethereum 2.0
Ethereum 2.0 (Eth2) is een grote upgrade van het huidige openbare Ethereum-mainnet. Ethereum 2.0 is ontworpen om de prestaties te verbeterenen hiermee het gebruik en de acceptatie van Ethereum te versnellen.
Ethereum 2.0 is geen nieuw idee in de Ethereum-gemeenschap. Sinds het ontstaan van de blockchain is er een verschuiving opgetreden in het onderliggende consensusmechanisme van Ethereum. Dit is om de beperkingen van een Proof of Work-blockchain aan te pakken.
Sinds de lancering van Ethereum zijn er meerdere upgrades geweest aan het Ethereum mainnet waarvan de meest recente afgelopen december.
- Homestead, maart 2016
- Metropolis: Byzantium, oktober 2017
- Metropolis: Constantinopel, februari 2019
- Istanbul, december 2019
De lancering van Ethereum 2.0 is vooral belangrijk in vergelijking met eerdere upgrades vanwege de implementatie van een Proof of Stake consensusmechanisme, waardoor het netwerk afstand neemt van de bestaande Proof of Work-architectuur.
Met een Proof of Work consensusmechanisme ontvangt degene die het meeste werk verricht om het probleem op te lossen de ‘reward’ in de vorm van de betreffende cryptocurrency. Bij Proof of Stake is er geen beloning voor het creëren van een block. De persoon met de grootste ‘stake’ (rijkdom) is de persoon die een nieuw block mag aanmaken. De persoon met de grootste stake ontvangt in dat geval de beloning.
Momenteel zit het netwerk in een testfase, fase 0 van Ethereum 2.0 start in 2020. Fase 1 wordt verwacht in 2021. Fase 2 wordt verwacht voor 2021 of later. Het zal dus nog heel even duren totdat het netwerk volledig over is.