Onze coin of the week deze week is Chainlink, voor de meeste lezers waarschijnlijk bekend vanwege de harde stijging het afgelopen jaar. Maar wat zit er nog meer achter?

Chainlink is een blockchain-platform dat als doel heeft smart contracts voor iedereen beschikbaar te maken.

Chainlink is van mening dat smart contracts een geweldige kans bieden voor veel verschillende industrieën op een manier die tijd en geld bespaart, omdat het taken van mensen kan overnemen.

De meeste smart contracts zijn echter nog niet “slim” genoeg om effectief met externe systemen te communiceren. Chainlink heeft als doel de communicatie tussen smart contracts en externe systemen te verbeteren. LINK is de munt die dit project aandrijft en functioneert als een ERC-20 token.

Wat is het doel van Chainlink?

Chainlink wil de communicatie tussen smart contracts en externe systemen verbeteren. Om dit te bereiken willen ze verschillende blockchains en externe systemen met elkaar verbinden. Ze geven de smart contracts toegang tot externe bronnen zoals datafeeds, web-API’s en andere vormen van data. Dit kan alleen door medewerking van andere partijen, deze partijen worden beloond door gebruik te kunnen maken van de smart contracts, daarnaast ontvangen ze LINK tokens in ruil voor het aanleveren van hun data en API’s. Dit maakt hen een Chainlink Node Operator, wat betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van de verbinding tussen de API en het Chainlink-netwerk.

Historie van Chainlink

Chainlink begon als een ICO, die in september 2017 werd gehouden. Hun ICO bracht 32 miljoen dollar op door de distributie van 350 miljoen LINK-tokens dat is 35% van het totale aanbod van 1 miljard tokens.

Chainlink heeft een totale voorraad van 1 miljard tokens, het huidige circulerende aanbod is 350 miljoen LINK-tokens.

De verdeling is als volgt:

350 miljoen tokens (35%) werden verkocht in de ICO.

350 miljoen tokens (35%) gaan naar node operators om het ChainLink-ecosysteem te stimuleren.

300 miljoen tokens (30%) gaan naar Chainlink zelf voor de ontwikkeling van het project.

Momenteel staat Chainlink op de 13e plaats op basis van marktkapitalisatie met een totale ROI van 2.789,21% en een marktkapitalisatie van $ 1.582.506.261 USD.

De ATH van Chainlink is momenteel geregistreerd voor $ 4,95 USD (4 maart 2020). De ATL van Chainlink is geregistreerd voor $ 0,126297 USD (23 september 2017).

De cryptocurrency is de afgelopen maanden in het nieuws geweest vanwege zijn uitstekende marktprestaties, met een 52 week high / low van $ 4,95 USD / $ 1,51 USD.

Tech pioniers 2020 WEF

Chainlink werd door The World Economic Forum (WEF) genoemd op de lijst in de top 100 van de meest veelbelovende technologie pioniers van 2020. Van de 100 door WEF genoemde bedrijven waren er slechts 6 gerelateerd aan blockchain.

Op de WEF-website staat: “Door zich bij deze gemeenschap aan te sluiten, gaan de technologie pioniers twee jaar op reis als onderdeel van de initiatieven, activiteiten en evenementen van het World Economic Forum. Ze brengen ook hun baanbrekende inzichten en frisse blik naar belangrijke mondiale discussies.”

Eerdere crypto-gerelateerde winnaars waren Ripple in 2015 en het bedrijf Blockchain in 2016.

Partnerships met Chainlink

Chainlink heeft een paar grote samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met Oracle en Binance. Chainlink zal hoogstwaarschijnlijk alleen meer partnerschappen krijgen naarmate de tijd vordert.

Er zijn echter enkele misvattingen, zo werd er gesproken over een samenwerking tussen SWIFT en Chainlink. SWIFT heeft Chainlink gebruikt voor blockchain proof-of-concept-projecten, maar het omvat geen volledig partnerschap. Het feit dat SWIFT zelfs Chainlink overwoog, is op zich een bewijs van de potentiële waarde van Chainlink’s technologie.

Google benoemde Chainlink in een van hun blogposts. In juni 2019 publiceerde Google een bericht waarin werd uitgelegd hoe Chainlink kan worden gebruikt om Google’s enterprise cloud datawarehouse (BigQuery) te verbinden met Ethereum.

Hoewel dit bericht alleen liet zien dat Google potentieel gebruik van de technologie van Chainlink demonstreerde, had het een enorme impact op de prijs die steeg van $ 1,73 op 13 juni tot $ 4,12 op 29 juni vorig jaar.