Iedere week lichten we een coin uit die we aanbieden op ons platform. Deze week is dat Cardano (ADA). Een veelbelovend project met een prominente positie binnen de top 10 op basis van marktkapitalisatie.

Wat is Cardano?

Cardano is een gedecentraliseerd blockchain based systeem. Cardano’s blockchain wordt aangedreven door de ADA-munt die op het Cardano platform draait. Cardano is een contract-based systeem, net als Ethereum. Dit maakt het mogelijk om gedecentraliseerde apps (DApps) uit te voeren. Cardano is een systeem dat bestaat uit meerdere lagen. Het heeft een aparte laag die de ADA-exchange uitvoert en een laag die de smart-contracts beheert. 

Het blockchain-ontwerp van Cardano is gebaseerd op uitgebreid onderzoek om een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen. Cardano gelooft dat het hiermee de adoptie van het netwerk zal stimuleren.

Hoewel Cardano niet direct nieuwe baanbrekende functies belooft, kunnen gebruikers en ontwikkelaars ontdekken dat de cryptocurrency aantrekkelijke optimalisaties biedt op basis van wetenschappelijk onderzoek en formele verificatie, een proces waarbij de code wiskundig wordt geverifieerd.

Zo is het consensus algoritme Ouroboros door een proces van formele beoordeling als ‘aantoonbaar veilig’ beschouwd. Bovendien is Cardano’s code geschreven in de formeel gespecificeerde Haskell-programmeertaal, die veel wordt gebruikt in de bank- en defensiesector.

Het ontstaan van Cardano

Cardano is in 2017 gelanceerd en ontwikkeld door Charles Hoskinson en Jeremy Wood.

Charles Hoskinson was destijds al een bekende met de blockchain technologie  en cryptocurrency daar hij de medeoprichter is van Ethereum.

Vandaag de dag wordt Cardano beheerd door drie afzonderlijke en onafhankelijke organisaties:

  • De Cardano Foundation – Deze organisatie is een non-profit en gevestigd in Zwitserland. De Cardano Foundation is verantwoordelijk voor het toezicht op de Cardano-blockchain en houdt toezicht op de ontwikkelingen hiervan.
  • IOHK – IOHK is mede opgericht door de founders Hoskinson en Wood. IOHK heeft Cardano gebouwd en Ourobouros ontworpen.  
  • Emurgo – Emurgo heeft als taak om bedrijven en grotere organisaties te helpen met de implementatie van de technologie van Cardano. 

Voor de lancering van Cardano werd er 31 miljard ADA gecreëerd waarvan er 26 miljard werden verkocht aan investeerders. Deelnemers konden destijds vouchers kopen die later bij de release van de software konden worden ingewisseld voor ADA. De resterende 5 miljard ADA werd verdeeld onder IOHK, Emurgo en de Cardano Foundation.

Prijshistorie ADA

De totale ROI van ADA sinds de lancering is 476.08%. Met een huidige marktkapitalisatie van $3,236,605,626 USD wat goed is voor positie #7 in de top 100 van coinmarketcap. 

De all-time-high van ADA bedraagt $1.33 USD (Jan 04, 2018) en de all-time-low van ADA bedraagt $0.017354 USD (Oct 01, 2017). De afgelopen maanden is ADA bezig aan een flinke stijging. 

Ouroborous

Cardano heeft een eigen proof-of-stake algoritme genaamd Ouroboros, dit algoritme werkt anders dan de meeste proof-of-stake-algoritmen. 

Ouroboros verdeeld tijdvakken die ‘epochs’ worden genoemd, dit kan je het beste vergelijken met een ploegendienst. Elk tijdvak wordt geleid door een gekozen ‘shiftleader’ welke verantwoordelijk is voor het maken en bevestigen van blocks in de Cardano-blockchain.

Wanneer een shiftleader geen block creëert in zijn of haar tijdperk zal de volgende shiftleader het proberen. 

De transacties in de blocks worden vervolgens gevalideerd door validators, deze worden gekozen op basis van inzet in het netwerk. Er kan in elk tijdvak meer dan één validator zijn.

Het Ouroboros beloningssysteem biedt prikkels voor beschikbaarheid en transactie verificatie, in tegenstelling tot het gebruik van grote hoeveelheden stroom om coins te minen, zoals in een proof-of-work algoritme als bijvoorbeeld Bitcoin. Cardano staking is een kenmerk van het Shelley-tijdperk van de roadmap. Het Shelley Incentivized Testnet, live in mei 2020, stelt ADA-houders in staat om beloningen te verdienen door hun inzet te delegeren of door een ringpool te leiden.