Deze week is Band Protocol onze Coin of the Week. Band Protocol is een relatief nieuwe cryptocurrency die in de afgelopen maanden flink wat aandacht heeft gehad nadat de koers door het dak is gegaan. BAND is de token die het Band Protocol aanvoert, Band Protocol is een cross-chain data-oracle-netwerk dat gegevens uit de ‘echte’ wereld en API’s verzamelt en verbindt met smart contracts. Band Protocol slaat dus een brug tussen reguliere systemen en de blockchain technologie.

Wat voor probleem lost Band Protocol op?

Blockchains maken onveranderlijke opslag en deterministische, verifieerbare berekeningen mogelijk, maar ze hebben van zichzelf geen veilige toegang tot gegevens die buiten de blockchain-netwerken beschikbaar zijn zoals API’s en databases van bijvoorbeeld bedrijven.

Band Protocol maakt het mogelijk smart contract- toepassingen zoals DeFi projecten of bijvoorbeeld games on-chain (op de blockchain) te bouwen zonder hierbij te hoeven vertrouwen op een centrale point of failure van een gecentraliseerd systeem.

Een aantal sectoren die baat bij hebben bij het Band Protocol zijn:

Decentralized Finance (DeFi)

De meeste bestaande DeFi applicaties hebben eenzelfde kritieke point of failure: Price Feed Oracle. Projecten zoals MakerDAO en Compound vertrouwen op slechts een relatief klein aantal vertrouwde ontwikkelaars om off-chain prijsinformatie aan het protocol te verstrekken. 

Band Protocol zorgt ervoor dat deze informatie veilig wordt verstrekt waardoor de tijd van deze developers niet meer nodig is om deze informatie te vergaren. Dit is ook een toepassing voor toekomstige gedecentraliseerde financiële toepassingen, zoals bijvoorbeeld de handel in derivaten van andere activa waarvoor gegevens uit de echte wereld benodigd zijn. Denk hierbij aan rente, wisselkoersen, prijzen aandelen, obligaties en grondstoffen.

Gamen en gokken

De game en- gokindustrie zijn allebei sectoren die al veelvuldig gebruik maken van het blockchain ecosysteem. Door gebruik te maken van Band Protocol hebben de dApps toegang tot betrouwbare real-world data die niet wordt beheerd door één bron. 

Supply Chain

De logistieke sector kan veel baat hebben bij de blockchain, zo kan onder andere de supply chain worden beheerd via de blockchain. Band Protocol maakt supply chain-gerelateerde gegevens mogelijk, zoals artikel verzendingen of niet-blockchain-betalingen. Smart contracts kunnen dergelijke informatie in de blockchain verifiëren.

BAND Token

Het Band Protocol ecosysteem bestaat uit twee verschillende soorten tokens: BAND-token en dataset-tokens.

BAND Token

Prijshistorie

De totale ROI van BAND sinds de lancering bedraagt op het moment van schrijven 2.720%. De huidige marktkapitalisatie bedraagt $271.285.320 USD wat goed is voor positie #53 op basis van de marktkapitalisatie. 

BAND-token is het native token van Band Protocol met een vooraf vastgesteld aanbod. De verspreiding van het aantal tokens is duidelijk te zien in bovenstaande grafiek. Het vertegenwoordigt de collectieve waarde van alle datasets binnen Band Protocol. 

De use cases voor BAND omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Onderpand om dataset-tokens uit te geven: BAND-token wordt gebruikt als onderpand om datatokens uit te geven waarvan de prijs en het aanbod algoritmisch worden bepaald door een on-chain continue bonding curve.

Governance: BAND-token wordt gebruikt als stemtoken voor beslissingen over netwerkbeheer.

Deelname aan het BandChain-consensus algoritme: na de lancering van Mainnet zal het BAND-token worden gebruikt als het staking-token om het netwerk te beveiligen door middel van een gedelegeerd proof-of-stake consensus mechanisme.

De Dataset-token vertegenwoordigt het eigendomsbelang in een bepaalde dataset binnen Band Protocol. De use-cases bedoeld voor dataset-tokens omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Inzet om slots voor dataproviders te verwerven: Dataproviders moeten een bepaalde hoeveelheid dataset-token behouden om slots te verdienen om data te leveren, vergelijkbaar met het werk-token-model.

Inzet voor het beheer van gegevens providers: houders van tokens kunnen deelnemen aan het beheer van dataproviders door voor hen een dataset-token te gebruiken.

Stemmen: Dataset-token wordt gebruikt als een stem-token om gezamenlijk te beslissen over dataset configuraties, zoals het aantal data providers, de kosten van het opvragen van gegevens of de minimale inzet vereiste van dataproviders.