Algorand is een openbaar cryptocurrency blockchain netwerk en protocol dat zich richt op het leveren van decentralisatie, scaling en veiligheid voor alle deelnemers aan het netwerk.

Het netwerk wordt aangedreven door ALGO. De gebruikers die ALGO bezitten kunnen automatisch deelnemen aan de functionaliteiten van het protocol, inclusief deelname aan consensus door het voorstellen van en stemmen over blocks, in verhouding tot de hoeveelheid ALGO die ze bezitten. Algorand onderscheidt zich onder meer door de snelle transactieverwerking, goedkope en gedecentraliseerde consensus en het feit dat het netwerk geen forks heeft. Op 16 april 2019 opende Algorand zijn testnet publiekelijk.

Hoe werkt de Algorand blockchain?

De Algorand blockchain heeft tot doel de drie belangrijkste problemen op te lossen waarmee blockchains over het algemeen worden geconfronteerd: veiligheid, schaalbaarheid en decentralisatie. Om deze problemen op te lossen heeft Algorand het consensus algoritme Pure PoS ontwikkelt. Pure PoS koppelt het netwerk zijn beveiliging aan de eerlijkheid van de meerderheid. In deze vorm van Proof-of-Stake zit geen ingebouwd sanctiemechanisme, ook wel slashing genoemd, dat een netwerkdeelnemer ‘straft’ als deze zich misdraagt.

Met misdragen kan je denken aan uptime of beveiligingsfouten, bijvoorbeeld het proberen om tweemaal hetzelfde blok te valideren. In plaats van te straffen, maakt het Algorand Pure PoS vals spelen door een minderheid onmogelijk en valsspelen door de meerderheid ‘stupid’. In beide gevallen werkt het dus niet. Zolang ⅔ van het netwerk eerlijk werkt blijft het protocol werken zonder problemen. Zo loont het dus niet om vals te spelen in het netwerk en wordt je automatisch buitengesloten. Veiligheid wordt hiermee gegarandeerd.

ALGO Token Economy

De Algorand Foundation is de partij die toezicht houdt op en de ontwikkeling van het protocol financiert. Volgens de Algorand Foundation zullen er niet meer dan 10 miljard eenheden van ALGO worden gecreëerd. Algorand onderhoudt een blockexplorer waarin transacties gevolgd kunnen worden en waarin de circulerende ALGO voorraad kan worden bijgehouden. Naar verwachting zullen binnen vijf jaar na initiële lancering van het protocol de distributies zijn voltooid. 

Token Verdeling ALGO:

3,0 miljard 

Geschatte ALGO die de eerste 5 jaar in omloop zullen worden gebracht (aanvankelijk via veiling)

1,75 miljard

Geschatte beloningen voor deelname (verdeeld over de tijd)

2,5 miljard

Relay node runners (verdeeld over de tijd)

2,5 miljard

Algorand Foundation en Algorand, Inc.

0,25 miljard

Subsidies voor eindgebruikers (verdeeld over de tijd)

De Algorand Foundation heeft aanvullende details gepubliceerd over hoe uitbetalingen werken en de tijd waarin gebruikers nieuwe fondsen kunnen verwachten voor hun deelname aan de blockchain.

Prijshistorie Algorand

De totale ROI van ALGO sinds de lancering bedraagt op het moment van schrijven -83.20%. De huidige marktkapitalisatie bedraagt $425.159.537 USD wat goed is voor positie #39 op basis van de marktkapitalisatie. De all-time-high van ALGO bedraagt $3.28 USD op 21 juni 2019. De all-time-low bedraagt $0.102403 USD op 13 maart 2020.