Wat is Aave (AAVE)?

Aave is een Decentralized Finance (DeFi) financiering protocol wat het mogelijk maakt voor gebruikers om cryptovaluta te lenen. Kredietverstrekkers verdienen rente door digitale activa te storten in speciaal gecreëerde liquiditeits pools. Leners kunnen vervolgens hun crypto als onderpand gebruiken om met deze liquiditeit een flash-loan af te sluiten.

Aave werd in november 2017 gelanceerd onder de naam ETHLend, in september 2018 onderging Aave een rebrand naar Aave. AAVE biedt bezitters korting op netwerk fees en dient daarnaast als een governance-token, waardoor bezitters van AAVE inspraak krijgen in de toekomstige ontwikkeling van het protocol.

De oprichter van Aave is Stani Kulechov. Ten tijde van oprichting was Kulechov gefrustreerd over het gebrek aan kredietaanvragen op Ethereum. Kulechov is een ondernemer die rechten heeft gestudeerd en begon met programmeren toen hij nog een tiener was. Kulechov was een early-adapter van de blockchain technologie. De CEO heeft gezegd dat hij ETHLend wilde omvormen tot Aave, zodat het bedrijf een breder scala aan diensten zou kunnen aanbieden naast ether leningen.

Aave heeft een aantal verschillende unieke functionaliteiten in vergelijking met concurrenten in een steeds drukkere markt. 

Aave stelt gebruikers in staat om te lenen en uit te lenen in ongeveer 20 verschillende cryptocurrencies, wat betekent dat gebruikers meer keuze hebben. Een van de meest kenmerkende producten van Aave zijn ‘flitsleningen’, die zijn gefactureerd als de eerste niet-gedekte lening optie in de DeFi-ruimte. Er zit echter wel een addertje onder het gras: ze moeten binnen dezelfde transactie worden terugbetaald.

Gebruikers die via Aave lenen kunnen wisselen tussen vaste en variabele rentetarieven. Hoewel vaste rentetarieven enige zekerheid kunnen bieden over de kosten in tijden van volatiliteit op de cryptomarkten, kunnen variabele tarieven van pas komen als de lener denkt dat de prijzen in de nabije toekomst zullen dalen. Het open-sourceprotocol van Aave is gebouwd op Ethereum, een blockchain die momenteel de overgang maakt van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake.

Aave Tokenomics

De circulatie van het aantal AAVE is gekoppeld aan de totale waarde die op Aave is vergrendeld, aangezien tokens worden verbrand wanneer het protocol fees verzamelt.

De ICO van Aave vond plaats in november 201, waarbij er een bedrag van $16,2 miljoen werd opgehaald door een miljard AAVE-tokens te verkopen tegen een koers van $0,0162 per stuk. Destijds was 23% van de AAVE-tokens toegewezen aan de oprichters en het project. Hieronder ziet u de huidige AAVE koers, een leuk rendement durven we wel te stellen.

Hoe werkt Aave’s leenprotocol?

Aave is misschien het best te omschrijven als een systeem van uitleenpools.

Gebruikers storten geld dat ze willen uitlenen, dat vervolgens wordt verzameld in een pool. Leners kunnen het geld opnemen uit de pools wanneer ze een lening aangaan. Deze tokens kunnen worden verhandeld of overgedragen als een geldschieter dat wenst.

Om deze activiteit te vergemakkelijken, geeft Aave twee soorten tokens uit: aTokens, uitgegeven aan geldschieters zodat ze rente op deposito’s kunnen innen, en AAVE-tokens, die het oorspronkelijke token van Aave zijn.

De AAVE-cryptocurrency biedt houders verschillende voordelen. AAVE-leners worden bijvoorbeeld geen kosten in rekening gebracht als ze leningen aangaan die in het token zijn uitgedrukt. Ook krijgen leners die AAVE als onderpand gebruiken, korting op de fees.

AAVE-eigenaren kunnen verder kijken naar leningen voordat ze worden vrijgegeven aan het grote publiek als ze een vergoeding betalen in AAVE. Leners die AAVE als onderpand posten, kunnen ook iets meer lenen.

Flash loans

Aave staat toe dat bepaalde leningen, zogenaamde flash loans, of “flitsleningen”, onmiddellijk worden uitgegeven en verrekend. Deze leningen vereisen geen onderpand vooraf en gebeuren vrijwel onmiddellijk. Flash-leningen profiteren van een kenmerk van alle blockchains, namelijk dat transacties pas worden afgerond wanneer een nieuwe bundel transacties, ook wel een block genoemd, door het netwerk wordt geaccepteerd.

Het toevoegen van elk nieuw blok kost tijd. Op Bitcoin is dat interval ongeveer 10 minuten. Op Ethereum is het 13 seconden. Een Aave flitslening vindt dus plaats in slechts 13 seconden omdat het op de Ethereum blockchain opereert.

De flitslening werkt als volgt: een lener kan geld aanvragen bij Aave, maar hij moet dat geld, en een vergoeding van 0,09%, binnen hetzelfde blok terugbetalen. Doet de lener dit niet, dan wordt de hele transactie geannuleerd, zodat er nooit geld is geleend.

Hierdoor neemt Aave geen risico en de lener ook niet.

Een lener wil misschien een flitslening gebruiken om te profiteren van handelsmogelijkheden of om de winst van andere systemen die op Ethereum zijn gebouwd te maximaliseren. Het is mogelijk om verschillende cryptocurrencies op een automatische manier te ruilen met behulp van flitsleningen om handelswinsten te genereren.