De People’s Bank of China (PBOC) heeft maandag de belangrijkste financiële instellingen van het land bevolen om te stoppen met het faciliteren van transacties in virtuele valuta. 

Dit betekent dat banken geen producten of diensten meer mogen leveren die enigszins met cryptocurrencies te maken zouden kunnen hebben. Denk hierbij aan de handel, clearing en afwikkeling van cryptotransacties. (lees de verklaring van de PBOC hier).

Ook moeten financiële instellingen ervoor zorgen dat de rekeningen van exchanges en over-the-counter (OTC) dealers worden geïdentificeerd en de betalingslink voor transactiefondsen tijdig worden verbroken. Als gevolg van deze maatregel daalde de markt flink. Ethereum (ETH) daalde voor het eerst sinds 23 mei onder $ 2.000 en ook Bitcoin dook richting de $32.000. 

Er komt vanuit China steeds meer kritiek op Crypto, zo was er eerder al het harde optreden van de regering tegen crypto mining activiteiten in de provincie Sichuan, ’s werelds grootste door water aangedreven bitcoin mining gebied.

De laatste verklaring komt na overleg met de Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Construction Bank, Postal Savings Bank, Industrial Bank en Alipay (China) Network Technology over de kwestie. De centrale bank merkte de hype rond virtuele-valutatransacties op en identificeerde ze als een risico voor “illegale grensoverschrijdende transacties” en witwassen van geld. Financiële instellingen en banken zullen samen zorgen dat ze overeenstemmen met de richtlijnen van de PBOC. 

De Postal Savings Bank heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat het stappen zal ondernemen om virtuele valuta-gerelateerde zakelijke activiteiten te verbieden.

Ook betalingsplatformen Alipay en de Agricultural Bank of China hebben soortgelijke verklaringen afgelegd.  China schudde vorige maand de cryptomarkten op zijn kop en herhaalde het al lang bestaande verbod op de handel en mijnbouw in cryptovaluta.