De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, is weer een stap dichterbij het uitgeven van een central bank digital currency (CBDC), oftewel een nationale digitale valuta. Dat meldt het Chinese Global Times op 24 maart.

Anonieme bronnen melden aan Global Times dat de eerste stappen omtrent de basisfuncties van deze digitale renminbi (RMB) of yuan (CNY) zijn afgerond. De volgende stap is het opzetten van nieuwe wetgeving omtrent de CBDC. Echter kan dit nog enige tijd in beslag nemen, vreest een van de insiders. Het is dus nog onduidelijk wanneer de CBDC ook daadwerkelijk uit zou komen.

Insiders melden dat ze van mening zijn dat de ontwikkeling van de digitale yuan versneld moet worden door de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) alsmede door de grote gevolgen op de economie door de maatregelen die in veel landen worden gehanteerd.

Naar verluidt heeft AliPay, de online betalingsverwerker van technologiegigant Alibaba, onlangs vijf patenten ingediend omtrent de digitale yuan. De patenten gaan over basisfuncties van de CBDC als uitgifte, transactie-registratie, digitale wallets, ondersteuning en de mogelijkheid om in te grijpen in het geval van  illegale accounts.

Naast Alibaba werken ook grote bedrijven als Tencent, Huawei en de China Merchants Bank mee aan de ontwikkeling. Cao Yan, directeur bij de Digital Renaissance Foundation, meldt dat deze bedrijven zijn uitgekozen vanwege hun ervaring met blockchain-technologie en betalingsverwerkers.

Yan is van mening dat een nationale digitale valuta kan helpen bij het bestrijden van de effecten van het coronavirus op de economie. Een cryptocurrency zou namelijk het handigste instrument zijn om negatief rentebeleid om te zetten voor commerciële banken.

Als er een kans is dat China overweegt om als laatste optie haar rentetarief naar negatief gebied te verlagen en een dergelijk beleid op commerciële leningen te richten, zal een digitale valuta in omloop in plaats van M0 dat kunnen bereiken.

Aldus Yan. Landen overal ter wereld voelen zich onder druk gezet om een nationale digitale valuta te onderzoeken sinds de aankondiging van de Libra van Facebook. Onlangs bracht de Bank of England (BoE) een rapport uit waaruit blijkt dat het land een digitale pond sterling overweegt te ontwikkelen.

In de Verenigde Staten werd deze week door de Democraten een nieuw wetsvoorstel omtrent de corona crisis ingediend die de deuren had kunnen openen voor een digitale dollar. Echter lijkt dit idee in de nieuwste versie van het voorstel te zijn geschrapt.