Chiliz ($CHZ) is een toonaangevende digitale valuta voor tokenisatie van sport. Chiliz richt zich op het betrekken van fans bij de clubs. Chiliz.net is ’s werelds eerste cryptocurrency-uitwisseling voor sport, waardoor crypto liefhebbers en handelaren kunnen speculeren en onderling de Chiliz Fan Tokens kunnen verhandelen.

Wat is Chiliz?

Chiliz ($CHZ) is een ERC20-utility-token welke draait op de Ethereum-blockchain. CHZ dient als de digitale valuta voor het Chiliz- en Socios.com-platform. Chiliz is ’s werelds eerste schaalbare blockchain app welke focust op fan betrokkenheid. Fans kunnen fan-tokens van hun favoriete team of club kopen en verhandelen en daarmee stemmen in clubgerichte enquêtes en peilingen.

Chiliz ($CHZ) is een digitale valuta voor sport- en entertainment platforms. Het voedt ’s werelds eerste schaalbare, tokenized stemplatform, Socios.com. Op het Socios platform kunnen fans stemrechten kopen, verhandelen en uitoefenen in hun favoriete sportteams. Op deze manier zijn fans niet langer louter passieve toeschouwers en worden ze actieve deelnemers van de club.

Wat is Socios.com?

Chiliz heeft het Socios.com-platform voor betrokkenheid van sportfans ontwikkeld en gebouwd op de Chiliz-blockchain infrastructuur. Socios.com gebruikt CHZ als exclusieve on-platform valuta. Socios.com geeft sport en e-sport fans de mogelijkheid om hun favoriete teams, games, competities en evenementen te volgen.

Verscheidene grote sportorganisaties werken samen met Chiliz om Fan Tokens op Socios.com te lanceren, waaronder FC Barcelona, ​​Juventus, Paris Saint-Germain, AC Milan, AS Roma, Atlético de Madrid, Galatasaray en Trabzonspor.

De fan-tokens zijn specifiek voor een team of een club en zijn een eindig, digitaal bezit dat toegang biedt tot een gecodeerd, onveranderlijk grootboek van stemrechten en lidmaatschapsrechten. Het tokenized stem platform maakt gebruik van deze Fan Tokens, die werken op een aparte, toegestane sidechain. De Fan Tokens zijn beperkt in aantal en zijn vervangbaar, wat betekent dat hun eigendom kan worden verhandeld en dat hun prijs wordt bepaald door de markt. De onderneming werd geïnspireerd door de door fans geleide ‘socio’s’ van enkele grote voetbalclubs. Met de naam ‘Socios 2.0’ vertegenwoordigt het platform eenvoudig de digitalisering van dit managementmodel.

Waarom Chiliz

Chiliz geeft miljarden sport en esports-fans een valuta om dingen te kopen en geeft hiermee direct stemrecht in hun favoriete organisaties. Socios richt zich op sporten zoals voetbal, esports

en betrekt hierbij de fans, van toeschouwers tot aan influencers. Hiermee richt Chiliz zich op een gigantische doelgroep, met name de e-sports sector is hierin interessant. Een groep welke zich veelal begeeft op het internet zal waarschijnlijk eerder interesse hebben in een dergelijk product. Naar verwachting zal de esports sector de komende jaren exponentieel blijven groeien. Dit brengt nog meer potentiële gebruikers met zich mee voor Chiliz. Chiliz zegt zelf dat het met het Socios.com platform 2,2 miljard gamers denkt te kunnen bereiken en 380 miljoen esports fans. Evenals de miljarden voetbalsupporters. De visie van Chiliz omvat zowel cryptocurrency als blockchain-ondersteunde fan platforms als de meest effectieve tools om sport toegankelijker te maken en zowel actieve fans van esports als toeschouwers van reguliere sportwedstrijden tot actieve influencers te bereiken.

Zoals hierboven vermeld bestaat het idee dat een groot aantal fans ofwel directe beslissingen over voorstellen kan nemen op het hoogste niveau, of zelfs een stap verder gaan en kleine stukjes van de teams bezitten waar ze van houden. Dit kan uiteraard in veel verschillende vormen.

Recente ontwikkelingen; Defi & NFT mogelijkheden

Non-fungible tokens (NFT’s) en decentralized finance (DeFi) zijn twee van de populairste concepten in de crypto sector op het moment. Elk verandert de manier waarop projecten en bedrijven op grote schaal met het publiek omgaan.

Chiliz wilt deze concepten toepassen in een hun framework en dus gebruiken om betrokkenheid van sportfans te creëren. Het project is ontworpen om fans in staat te stellen Fan Tokens te kopen waarmee ze hun teams kunnen beïnvloeden door middel van de populaire stemming.

Volgens de website van Chiliz worden alle Fan Tokens geslagen op de Chiliz-blockchain, waarbij stemmen op het platform wordt uitgevoerd via een reeks slimme contracten.