Crypto platform Celsius heeft alle opnames gepauzeerd en verwijst daarbij naar “extreme marktomstandigheden.” Het project heeft enorme hoeveelheden wBTC (wrapped Bitcoin), Ethereum (ETH) en andere cryptovaluta verplaatst naar de FTX-exchange.

Gebruikers van het Celsius-platform uiten online hun kritiek omdat Celsius tot op heden geen duidelijke reden heeft gegeven voor het stilleggen van alle opnames. Gebruikers kunnen momenteel niet bij hun fondsen op het Celsius netwerk.

De zorgen van de crypto-community zijn terug te zien in de koersen. Bitcoin (BTC) handelt op het moment van schrijven onder de $25.000 dollar, het laagste niveau sinds december 2020.

Het stilleggen van de opnames volgt kort op een reeks ongebruikelijke opnames van Celsius. De opnames van Celsius begonnen zondag om ongeveer 18:00 uur EST (00:00 Nederlandse tijd) vanuit de belangrijkste DeFi-wallet van Celsius. Er werden grote wBTC opnames gedaan vanaf het Aave platform met een waarde van ongeveer $240 miljoen, zoals ook terug te zien is in de blockchain. Celsius maakte gebruik van het Aave-platform om rente op zijn deposito’s te verdienen.

Naast wBTC lijkt het erop dat 54.749 ETH, ter waarde van ongeveer $74,5 miljoen op het moment van schrijven, naar FTX zijn gestuurd: ook dit is terug te zien in de blockchain.

Deze activiteiten zijn slecht voor de transparantie van Celsius. Een duidelijke verklaring blijft tot nu toe nog uit. Een mogelijke verklaring zou zijn dat het bedrijf probeert zijn liquiditeit stabiel te houden door veel van de volatiele assets zoals wBTC en ETH die het uit Aave heeft teruggetrokken te vervangen door stablecoins.

Momenteel kunnen Celsius-gebruikers niets anders doen dan afwachten omdat het platform opnames heeft gepauzeerd om “Celsius in een betere positie te brengen om na verloop van tijd zijn opnameverplichtingen na te komen”, aldus een aankondiging van het project op maandag:

“We werken met één enkele focus: activa beschermen en behouden om aan onze verplichtingen jegens klanten te voldoen.”

Sinds zondag heeft Celsius 204 miljoen USD Coin (USDC) gestaked op Aave. Het heeft ook 10 miljoen USD Coin (USDC) en ongeveer 8,2 miljoen Dai (DAI) stablecoins gestort op Compound, een ander DeFi-protocol.

De totale waarde van de 222 miljoen stablecoins die opnieuw zijn gestaked door Celsius is bijna gelijk aan de waarde van de wBTC-tokens die het heeft opgenomen, maar komt nog steeds niet in de buurt van de gecombineerde waarde van wBTC en ETH.