Op 20 februari heeft het Cardano-netwerk met succes de Ouroboros BFT hard fork geïmplementeerd. De hard fork introduceert een verbeterd consensus mechanisme en is een tussenstap in het proces naar de implementatie van Shelley.

De succesvolle implementatie van de Ouroboros Byzantine Fault Tolerance-update werd op 21 februari aangekondigd door Cardano op Twitter. Hierin stelt Cardano dat de hard fork “de weg vrijmaakt voor de Shelley mainnet release.” 

Op dit moment is Ouroboros “Classic” nog actief op het mainnet, wat in principe een proof-of-stake (PoS)-protocol is. Echter is de lijst met validators op dit moment nog vastgesteld, wat inhoudt dat Cardano-gebruikers de validators niet zelf kunnen kiezen. Shelley zal deze restricties, die als “zijwieltjes” worden gezien, volledig verwijderen.

Zodra Shelley live gaat zullen gebruikers namelijk kunnen stemmen op validators door hun cardano (ADA), de cryptocurrency van het netwerk, te staken. De overstap naar Shelley wordt echter in twee stappen uitgevoerd om te voorkomen dat het netwerk interrupties ondervindt op het moment dat de “sleutel wordt overhandigd aan de Cardano-community,” zoals IOHK CEO Charles Hoskinson het beschreef in een recent interview.

Shelley zou eigenlijk eind 2019 gelanceerd worden maar doordat het team te maken kreeg met tegenslagen moest die datum vooruitgeschoven worden. Wel werd in december 2019 een testnet gelanceerd waarop gebruikers ADA kunnen staken en zo dus ADA kunnen verdienen.

Dit testnet heeft Cardano veel belangrijke informatie opgeleverd. Daarnaast kon in een veilige omgeving het staken worden getest en een staking-gemeenschap opgebouwd worden.

Wanneer Shelley uiteindelijk gelanceerd zal gaan worden is niet precies bekend. Wel is bekend dat dit waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal zal plaatsvinden. De recente Ouroboros BFT hard fork is een belangrijke stap in aanloop naar de mainnet-lancering van Shelley. Zo legt de communicatiedirecteur Tim Harrison uit in een onlangs verschenen video:

“De OBFT-update, Ouroboros Byzantine Fault Tolerance, is een belangrijke stap in de richting van het Shelley-tijdperk op de mainnet, omdat deze protocolupdate, of hard fork, fungeert als een brug tussen Ouroboros Classic, dat we momenteel gebruiken op de Byron mainnet, en Ouroboros Genesis, wat het Shelley-tijdperk zal aandrijven.”

Meer weten over de recente Cardano OBFT hard fork? Bekijk dan hieronder de video over de upgrade die IOHK onlangs heeft gepubliceerd.