Cardano lanceerde gisteren, woensdag 25 maart, na 5 jaar ontwikkeling Ouroboros Hydra, Cardano’s eigen off-chain schaalbaarheidsoplossing.

Het protocol zou de schaalbaarheid en verwerkingstijden voor de Cardano-blockchain flink moeten verbeteren en tegelijkertijd minder opslagruimte gebruiken op de nodes van het netwerk. Daarbij zou deze oplossing het onder andere ook mogelijk maken om micro betalingen te voltooien, te stemmen en verzekeringscontracten ondersteunen.

Volgens een woordvoerder van IOHK – het bedrijf achter Cardano – is Hydra het resultaat van een vijfjarig door de Europese Unie gefinancierd samenwerkingsonderzoeksproject en zou het theoretisch kunnen opschalen naar een miljoen transacties per seconde. Een dergelijke doorvoer is – volgens hem – meer dan de huidige generatie mondiale betalingssystemen.

De snelheid is vooral te danken aan het feit dat elke gebruiker die verbinding maakt met het netwerk 10 heads genereert, oftewel 10 doorvoerbanen voor data en transacties.

De universiteit van Edinburgh heeft onderzoek gedaan naar de snelheid van het protocol waaruit blijkt dat iedere ‘head’ op het netwerk rond de 1.000 transacties per seconde zou verwerken. Dit zou betekenen dat met een aantal van 1000 heads het netwerk zou kunnen opschalen naar een miljoen transacties per seconde. Dit aantal is ruim boven de huidige wereldwijde betalingssystemen zoals bijvoorbeeld Visa.

Schaalbaarheid, de heilige graal van blockchain

Directeur van het Blockchain Laboratory van Edinburgh University, Aggelos Kiayias, gaf commentaar op de ontwikkeling:

“Het oplossen van de schaalbaarheidskwestie is de heilige graal voor de hele blockchain industrie. Het is tijd om een ​​principiële, evidence-based benadering toe te passen bij het ontwerpen en ontwikkelen van schaalbare blockchain-oplossingen en dit onderzoek is een beslissende stap in deze richting. ”