Cardano lanceert begin 2023 een eigen stablecoin: USDA. Dit maakte Cardano ontwikkelaar Emurgo vorige week bekend. De nieuwe stablecoin wordt tegelijkertijd ontwikkeld met een serie digitale apps (dApps), die binnenkort eveneens actief zullen zijn op de blockchain van Cardano. Deze dApps zijn ontwikkeld om een brug te slaan tussen Tradfi (traditionele financiële services) en crypto. Een huiseigen stablecoin is daarbij bijzonder nuttig en levert naast liquiditeit momenteel ook nog eens hoge rente op.

Centraal uitgegeven stablecoins moeten een reserve aanhouden die precies even groot is als de totale waarde die ervan is uitgegeven. Net als USCD (van Circle) en BUSD (van Binance), zal Cardano’s USDA één-op-één worden ondersteund door de Amerikaanse dollar. Dit wil zeggen dat de waarde van 1 USDA altijd gelijk is aan 1 dollar. De drie genoemde stablecoins voldoen daarmee aan het belangrijkste aspect van de huidige regelgeving ten aanzien van centraal uitgegeven stablecoins.

Uitgevers van stablecoins verdienen miljoenen aan rente

Het uitgeven van een stablecoin kan een behoorlijk winstgevende onderneming zijn. Dat komt omdat stablecoins kunnen worden gedekt door Amerikaanse staatsschuld. Dit klinkt vreemd, maar de dollars die de verplichte reserves vormen van in de VS uitgegeven stablecoins, mogen worden geïnvesteerd in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Daar wordt momenteel hoge (4% of meer) rente op gegeven (bron: Bloomberg). Als je kijkt naar het marktkapitaal van de grootste stablecoins zoals USDC (ca. $44 miljard) en BUSD (ca. $22 miljard), wordt duidelijk hoeveel geld daar op de achtergrond mee wordt verdiend. Het gaat om bedragen die oplopen tot honderden miljoenen per maand aan passief inkomen!

Geld stroomt via stablecoins naar crypto

Betrouwbare stablecoins zijn vanwege de afwezigheid van volatiliteit geschikte cryptomunten om fiat geld in om te wisselen. Op die manier stroomt dan ook veel geld naar crypto. Daarom is een eigen stablecoin voor Cardano een slimme zet, want als er veel geld naar een blockchain vloeit, verbetert dat de concurrentiepositie in de markt.

Stablecoins kunnen ook dienen als store of value, bijvoorbeeld voor inwoners van landen die de waarde van hun eigen munt zien verdampen ten gevolge van hyperinflatie, zoals in Turkije en Zimbabwe. Door het tijdig omzetten van spaargeld in stablecoins, kunnen deze mensen zich beschermen tegen armoede.

‘Ghost chain’ Cardano groeit gestaag door op de achtergrond

Hoewel bekend staat dat Cardano veel programmeurs aan het werk zet, zijn er tot op heden nog maar weinig (29) dApps actief op het netwerk. Het ecosysteem loopt in marktactiviteit dus nogal achter op concurrenten zoals Ethereum en Binance Chain. Volgens website DappRadar zijn er al ruim 3500 dApps gebouwd op Ethereum. BNB Chain telt er volgens dezelfde bron bijna duizend meer. Het aantal zegt echter niets over de kwaliteit van deze dApps of de activiteit die erop plaatsvindt, maar geeft wel aan hoe aantrekkelijk een blockchain is voor ontwikkelaars. Cardano scoort vooralsnog hoog op de ladder van veiligheid, duurzaamheid en snelheid, en is relatief goedkoop in gebruik. Met het uitbreiden van het ecosysteem komt dan eindelijk de proef op de som. Waar zou de dApp-teller over een jaar op staan?

Trage ontwikkeling heeft Cardano behoed voor klappen in de markt

Volgens Cardano’s CEO en oprichter Charles Hoskinson is haast nergens goed voor. De afgelopen twee jaren heeft DeFi behoorlijk wat klappen te verduren gehad, die Cardano bespaard zijn gebleven. Toen de stablecoin UST de verhouding met de waarde van de dollar verloor, werden DeFi systemen hard geraakt. Niet alleen binnen het ecosysteem van TerraLUNA – het platform dat de algoritmische UST uitgaf – maar ook andere blockchains die UST in hun dApps ondersteunden leden enorme verliezen.

Schone staat van dienst

Met het mislukken van UST is een grote concurrent van het toneel verdwenen. In de afgelopen maanden vielen eveneens een aantal grote centrale crypto platformen om. Misschien heeft Cardano een uitstekend moment afgewacht om ‘live’ te gaan met DeFi, waar sinds de recente gebeurtenissen in CeFi (Centralised Finance) weer meer interesse voor lijkt te ontstaan. Cardano heeft nog een schone staat van dienst en heeft door langzaam, op de achtergrond te blijven doorbouwen veel kunnen leren van de gebeurtenissen aan het front.

Charles Hoskinson welcoming Mignight blockchain to Cardano on Twitter.
Bron: Twitter Charles Hoskinson kondigt Midnight aan op 18 november, vlak voordat het jaarlijkse Cardano SUMMIT 2022 event in Zwitserland plaatsvond

Midnight blockchain

Alsof er nog niet genoeg nieuws was rondom Cardano, kondigde Hoskinson ook nog aan dat er een nieuwe blockchain is ontworpen, die een sidechain van Cardano zal vormen. Midnight maakt gebruik van ‘zero knowledge proof’. Dit is een methode waarmee iets kan worden bewezen, zonder gedetailleerde informatie prijs te geven. Volgens Hoskinson maakt deze technologie het mogelijk om privacy en gevoelige data van gebruikers te beschermen, binnen de kaders van de huidige regelgeving. Er wordt ook een eigen token voor gebruikt, dus huis-munt ADA krijgt een concurrent, genaamd DUST.

Disclaimer: De inhoud van dit artikel mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard. Doe alvorens te investeren in een cryptomunt altijd gedegen onderzoek naar de risico’s die daarmee samenhangen.