Het is officieel: Elon Musk is de nieuwe eigenaar van social media platform Twitter. Het nieuws van afgelopen vrijdag had grote impact op de cryptomarkt, in het bijzonder op de koersen van Binance’s BNB en Dogecoin (DOGE), Musk’s favoriete cryptomunt. DOGE wist zich zelfs te verzekeren van een hoger plekje in de crypto top 10 en stootte Cardano (ADA) van de achtste plaats.

Elon Musk tweet
Bron: Elon Musk on TwitterDe vogel is gevlogen, of vrij vertaald: “Twitter is van mij!”

Cardano ruikt kansen

De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, ziet Dogecoin ondanks de inhaalslag niet als een bedreiging. Integendeel, hij heeft er veel voor over om Dogecoin te verwelkomen als ‘social side chain’ van Cardano. Een side chain is een afzonderlijke blockchain die is verbonden met de bovenliggende blockchain, de main chain. Cardano dus in dit geval. Cryptomunten kunnen eenvoudig en snel over en weer worden gestuurd tussen de side- en de main chain.

Hoskinson verklaarde zelfs dat hij niets in rekening zou brengen voor de kosten die een dergelijke operatie met zich mee zou brengen. De kans is volgens de ‘Godfather’ van Cardano groot dat DOGE in de toekomst als crypto betaalmiddel op Twitter zal worden gebruikt.

Charles Hoskinson tweet
Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano, denkt dat Dogecoin op Twitter zal gaan worden gebruikt als crypto betaalmiddel

Hoskinson bekritiseert mining

Om Dogecoin te laten integreren met het ecosysteem van Cardano is wel een verandering nodig, want DOGE draait net zoals Bitcoin op een netwerk dat met mining wordt ondersteund (Proof-of-Work / PoW). De blockchain van Cardano werkt al sinds de oprichting met een systeem van staking (Proof-of-Stake / PoS). Hoskinson heeft altijd veel kritiek gehad op PoW vanwege het hoge energieverbruik.

Als antwoord op een sarcastische tweet van een volger, die Hoskinson’s plotselinge liefde voor Dogecoin aan de kaak stelde, gaf hij:

“Dogecoin heeft eindelijk een use case. Mocht Elon besluiten om het te gebruiken voor Twitter, ligt de weg open voor 200 miljoen gebruikers. Dat is een stuk werkelijker dan memes”.

Hoskinson geeft daarmee aan dat Dogecoin volgens hem dan geen inhoudsloze meme-coin meer is, maar een functionele munt met een helder gebruiksdoel.

Gaat DOGE ook over op Proof-of-Stake?

Eind 2021 maakte de Dogecoin Foundation bekend dat er wordt gewerkt aan een stakingmechanisme voor Dogecoin, zodat het systeem in de toekomst kan worden overgezet op PoS. Vitalik Buterin, co-founder van Ethereum, zou hierbij nauw betrokken zijn.

Dogecoin zou in dat geval in de voetsporen treden van Ethereum, dat onlangs overstapte op het PoS model. Staking is veel milieuvriendelijker dan PoW, omdat minen niet meer nodig is. Het is echter een compleet ander consensus model. Om op een veilige manier van het ene systeem naar het andere te migreren is enorm veel voorbereiding nodig.

Binance investeert 500 miljoen dollar in Elon’s Twitter

Binance bedacht zich geen twee keer toen het nieuws over Twitter uitkwam: de cryptobeurs stelde direct 500 miljoen dollar beschikbaar aan Twitter. Dat zorgde voor een koersstijging van BNB, de native munt van Binance. Zoals je ziet in onderstaande grafiek, blijft BNB All Time High’s verbreken. Niet in dollarwaarde, maar in de waarde uitgedrukt tegen de waarde van Bitcoin. De mogelijke rol die Binance zou kunnen gaan spelen bij Twitter geeft investeerders vertrouwen in BNB, welke sterk terrein wint ten opzichte van Bitcoin (en vele andere cryptomunten).

BNB/BTC koers
Bron: TradingView BNB loopt in op Bitcoin en heeft wederom een nieuwe All Time High (t.o.v. Bitcoin) op naam

Waarde van DOGE in twee dagen meer dan verdubbeld

De koers van DOGE zag een indrukwekkende rally afgelopen weekend en verdubbelde in twee dagen tijd van grofweg 0,07 naar 0,14 dollarcent. De koers zakte vervolgens weer iets terug maar de waarde staat nog steeds boven 0,12 dollarcent.

Dogecoin koers
Bron: CoinMarketCap De koers van DOGE reageerde met een forse stijging op het nieuws dat de Twitter-deal met Elon Musk rond was