De cumulatieve som van inactieve bitcoin (BTC)-adressen bedroeg meer dan 12,58 miljoen BTC; dat is tegen de huidige prijs ongeveer $100 miljard dollar (bijna €90 miljard) aan waarde. Dit geeft aan dat de meeste beleggers zich sterk houden ondanks de enorme volatiliteit van de markt.

Het laat zien dat zelfs tijdens de grootste daling dit jaar, van $13.900 tot $6.410, de meerderheid van de beleggers bitcoin vasthield, zoals werd opgemerkt door een onderzoeker die op Twitter bekend staat als Rhythm. 

Op de korte termijn zal de prijs van bitcoin hoogstwaarschijnlijk beïnvloed worden door margin trading op platformen zoals BitMEX, Deribit en Binance Futures. Vaak veroorzaken zogeheten long- of short squeezes een aanzienlijke prijsbeweging naar beneden of naar boven, waardoor er grote volatiliteit ontstaat op de cryptomarkt.

Op de lange termijn zullen macro- en fundamentele factoren echter bepalen welke richting bitcoin uit zal gaan. Fundamentele factoren die worden beschouwd als goede maatstaven zijn bijvoorbeeld de hashrate, gebruikersactiviteit en afnemend aanbod/toenemende schaarste.

Het feit dat van de meeste BTC-adressen beweging en verkoop uitblijft draagt bij aan de optimistische macro-vooruitzichten voor de meest dominante cryptocurrency. Het toont specifiek aan dat ten minste meer dan de helft van alle BTC-houders investeert met een lange termijnvisie.

Xapo, CEO van Wences Casares, zegt in zijn beroemde essay genaamd ‘The case for a small allocation to Bitcoin’, dat hij er heilig van overtuigd is dat bitcoin in het komende decennium $1 miljoen waard zal worden. Xapo is overigens niet de enige die heeft geroepen dat de bitcoin-prijs de zeven getallen gaat aantikken. Controversieel figuur John Mcafee – wie kent hem niet – deed dit al twee jaar eerder. Echter gaf hij afgelopen weekend aan dat dit een truc was om adoptie voort te stuwen.

Bitcoin zou de komende jaren exponentieel moeten groeien qua acceptatie en gebruikers wil de cryptocurrency doorgroeien tot een dergelijk prijsniveau. Het grote aantal investeerders dat BTC vast blijft houden, ondanks de wilde volatiliteit en aanzienlijke correcties, suggereert dat de meeste investeerders vertrouwen hebben dat bitcoin op de lange termijn door kan groeien tot enorme hoogtes.

De voortdurende inspanningen van bedrijven met betrekking tot het ontwikkelen van bewaarmogelijkheden, gereguleerde platformen om te handelen, het bieden van hogere liquiditeit en steeds veiligere omgevingen om in cryptocurrency te investeren, zullen waarschijnlijk als een drijvende factor voor bitcoin fungeren.