Volgens data van analysebureau Glassnode verdienden Bitcoin (BTC) miners vandaag, op 12 februari, omgerekend meer dan $4 miljoen dollar in een uur tijd. Dit zijn de hoogste inkomsten in een uur in de geschiedenis van Bitcoin.

Een opmerkelijk detail is dat de derde halving in mei 2020 plaatsvond. Hierdoor neemt het aantal BTC wat miners ontvangen met met de helft af. Daarom dalen de inkomsten van miners van de ene op de andere dag met 50%, wat op korte termijn de miners onder druk zou kunnen zetten. Ondanks de halving is dit toch de hoogste uuromzet in de geschiedenis. Tegelijkertijd bevindt de hash-snelheid van het Bitcoin-netwerk zich ook op nieuwe recordhoogtes met de vierde opeenvolgende opwaartse moeilijkheidsgraad met ongeveer 2,5% verwacht in zeven dagen.

Waarom stijgen de inkomsten?

Een halvering van de blockrewards vindt elke vier jaar plaats om de snelheid waarmee het resterende aanbod van Bitcoin op de markt wordt geïntroduceerd, te verlagen en schaarste te creëren. 

Naarmate Bitcoin zijn maximale voorraad nadert op 21 miljoen, wordt het tempo waarmee nieuwe BTC wordt uitgegeven door het netwerk, verminderd door een halving. Naast dat het schaarste creëert kan de halving kan een enorme druk uitoefenen op miners die afhankelijk zijn van de BTC om de operationele kosten voor het minen op korte termijn te dekken. Minen is namelijk een dure hobby. Stroomkosten, apparatuur en de locatie moeten allemaal betaald worden.

In de historie van Bitcoin, en het concept van schaarste, zou een halving zorgen dat het de prijs van Bitcoin opdrijft vanwege het lagere aanbod dat nieuw op de markt komt. Een hogere Bitcoin-prijs kan op deze manier compenseren voor het lagere aantal BTC miners die nieuwe

Theoretisch gezien, wanneer een halvering optreedt, wordt verwacht dat de prijs van Bitcoin zal stijgen vanwege het lagere aanbod van nieuwe munten die op de markt komen. Daarom kan een hogere BTC-prijs compenseren voor het lagere aantal BTC dat de miners ontvangen voor het minen van een blok.

Dit toont aan dat het concept van Bitcoin werkt zoals ontworpen, waarbij de waarde toeneemt na de halvering van de block rewards, waardoor miners worden gestimuleerd om hun hash-snelheid te verhogen en te investeren in de beveiliging van het netwerk.

Een andere reden achter de stijgende inkomsten van miners is het toenemende aantal transacties op het netwerk en de bijbehorende transactiekosten die als gevolg daarvan aan miners worden betaald. De inkomsten van miners bestaan ​​uit de transactiekosten plus de block rewards die door miners worden verzameld, waarbij de eerste ongeveer 13,5% van de totale inkomsten uitmaakt.