De Federal Reserve Bank of Boston, welke als één van de 12 regionale Federal Reserve-banken onder de Amerikaanse centrale bank opereert, onderzoekt momenteel ruim 30 verschillende blockchains om te kijken of ze daarmee een digitale variant van de Amerikaanse Dollar zouden kunnen ondersteunen.

Eerder deze maand kondigde de regionale centrale bank aan bezig te zijn met de eerste tests van een digitale variant van de Amerikaanse Dollar. Hiervoor werkt de Boston Fed. samen met het Digital Currency Initiative van het Massachusetts Institute of Technology. De samenwerking bouwt voort op eerdere onderzoeksinspanningen en is bedoeld om vast te stellen hoe een digitale dollar de bestaande dollar kan aanvullen, aldus Jim Cunha, Senior Vice President van Boston Fed. Na afloop van de eerste tests en het onderzoek zullen de resultaten worden gepubliceerd en mogelijk in aanmerking komen voor een echte digitale dollar, hoewel het laatste deel voor nu nog jaren weg lijkt te zijn.

In een interview met Karen Webster van de nieuwssite pymnts.com zei Cunha hierover het volgende: 

“Wat we nu doen is echt veel grondiger, veel meer een platform bouwen om te zien of gedistribueerd grootboek kan voldoen aan de behoeften van een in de VS gevestigde digitale valuta van de centrale bank,” zei hij. “Kan het echt functioneren?”

De samenwerking bevindt zich “in de vormende stadia”, zei hij, wat betekent dat de twee samenwerkende partijen op dit moment nog bepalen wat de vereisten zijn voor het project en op welke platforms ze zullen voortbouwen. Naarmate het onderzoek vordert, hopen de onderzoekers vragen te kunnen beantwoorden over de schaalbaarheid, doorvoer, privacy, veerkracht en weerstand tegen cyberaanvallen, zei hij.

“Ik denk dat we naar alle waarschijnlijk eerst naar 30 tot 40 verschillende open source- of privéoplossingen kijken op een zeer hoog niveau, en dan dieper ingaan op een paar ervan, omdat we ons in de vroege stadia hiervan bevinden, en we willen ervoor zorgen dat we een zo breed mogelijk beeld hebben,” zei Cunha.