Mike McGlone, een Bloomberg-analist is van mening dat Bitcoin een aantrekkelijker aanbodmodel presenteert dan goud.

In zijn nieuwste Bitcoin-rapport is de analist optimistisch over de ‘firstborn’ crypto en wijst op het voordeel dat het bezit ten opzichte van zijn rivaal goud:

“In tegenstelling tot quasi-valuta broeders goud, zullen hogere prijzen geen stimulans zijn voor meer aanbod.”

Is het aanbod van Bitcoin onelastisch?

McGlone benoemt het feit dat op de meeste grondstoffenmarkten een grotere vraag tot hogere prijzen leidt, wat vervolgens invloed heeft op de productiehoeveelheid. In de meeste gevallen is dit de directe aanleiding voor een hogere productie van de grondstof. Het aanbod van Bitcoin wordt echter gecontroleerd met code. Bovendien wordt de productiesnelheid van nieuwe Bitcoin volgende week gehalveerd wat ervoor zorgt dat er een vorm van schaarste ontstaat. Ondanks dat de prijs nu opnieuw hard stijgt wordt de productiesnelheid gehalveerd, in het geval van bijvoorbeeld goud zou dit juist andersom zijn.

Een argument dat zou kunnen worden aangevoerd tegenover Bitcoin is dat het minen van Bitcoin niet kan worden veranderd door een grotere vraag.

Perfecte setup zoals in 2017

In zijn rappport stelt McGlone dat de combinatie van het anti-inflatoire aanbod van Bitcoin en de ongekende stimulansen van de centrale banken, een perfecte omgeving creëert voor Bitcoin om beter te presteren dan andere (aandelen)markten.

“Beperkt aanbod betekent dat adoptie de maatstaf is die ertoe doet, en de meeste indicaties blijven positief in een ongekende omgeving waar vrijwel elke centrale bank agressief liquiditeit toevoegt.”

Een andere belangrijke statistiek wijst volgens McGlone ook op de kracht van Bitcoin. De volatiliteit van 180 dagen heeft een dieptepunt bereikt, de laatste keer dat de markt een dergelijke significante daling zag in de belangrijkste risicostatistiek van de munt, was vóór de grootste bull run in 2017.

Chart showing Bitcoin relative-risk measure plunging
Bron: Bloomberg

“Het dieptepunt in de volatiliteit van 180 dagen in Bitcoin is opmerkelijk voor het signaleren van de bullmarkt die begint in 2015 en eindigt in 2017.”