Power Ledger, een Australisch blockchain-bedrijf, heeft op 1 april aangekondigd dat het gaat samenwerken met ekWateur, een Franse groene stroomleverancier. De twee bedrijven hopen samen de Franse energiemarkt om te gooien door klanten zelf te laten kiezen waar ze hun energie vandaan willen halen.

Met behulp van blockchain-technologie en peer-to-peer (P2P) technologie kunnen klanten zelf hun “energiemix” samenstellen. In andere woorden: klanten kunnen kiezen uit welke energiebron ze hun stroom willen hebben.

Om dit mogelijk te maken wordt het stroomnetwerk van ekWateur met 220.000 energiemeters verbonden met Vision, het blockchain-platform van Power Ledger. Klanten kunnen zelf kiezen uit welke energiebron van ekWateur ze hun stroom willen, waaronder uit windturbines, zonnepanelen en bio-methaangas.

De Vision blockchain maakt het vervolgens mogelijk om de oorsprong van de gekozen energiebron te verifiëren. Tevens kunnen klanten ervoor kiezen om hun energie bij kleine lokale bedrijven vandaan te halen in plaats van de grote bedrijven, mochten ze dat willen. Jemma Green, CEO van Power Ledger, zegt:

“Power Ledger heeft bewezen dat de technologie werkt en dat we nu zijn we klaar zijn voor ons grootste project tot nu toe. Dit markeert ook een wereldprimeur in energiehandel, waarbij klanten hun energiemix zelf kunnen selecteren, wetende dat deze is gecertificeerd via een onveranderbaar blockchain-platform.

Of consumenten nu energie willen halen uit de zonnepanelen van hun buren of een windmolenpark in Bordeaux, ons platform geeft consumenten de keuze en controle over hun energiebron.”

Power Ledger won in februari tijdens het Alperia Startup Factory Innovation Camp. Het bedrijf versloeg 230 kandidaten uit 37 landen in de race om een contract met Alperia, een van de grootste energieleveranciers van Italië. Julien Tchernia, CEO en medeoprichter van eKWateur, zegt:

“De technologie van Power Ledger past perfect bij onze visie. Transparantie is essentieel voor eKWateur. Sinds het begin hebben we ernaar gestreefd om onze klanten innovatieve diensten aan te bieden, zodat ze alle kaarten in handen hebben om actief deel te nemen aan de transitie van de energiemarkt.”

De verwachting is dat het project nog voor het eind van dit jaar in Frankrijk zal worden geïntroduceerd.