Er zijn meerdere manieren om cryptocurrency te kopen. Meestal kiezen mensen ervoor om bij een exchange of broker als Bitcoin Meester hun favoriete coins aan te schaffen. Op deze manier heeft men zelf direct toegang tot hun eigen coins en is dit ook op de blockchain terug te vinden. Een website als Blockchain.com Explorer | BTC | ETH | BCH biedt gratis de mogelijkheid om transacties op de blockchain op te zoeken. Het kopen van coins bij een exchange of broker is eigenlijk de enige manier om echt crypto te bezitten. Als je ervoor kiest om Bitcoin te kopen via een beleggingsfonds dan bezit je zelf niet daadwerkelijk Bitcoin en dan kan je bijvoorbeeld niet zelf Bitcoin versturen. Als je Bitcoin koopt via een exchange of broker dan bezit je ook niet direct zelf je coins (ze zijn dan in handen van de exhange of broker) maar je kan ze wel zelf versturen. Om echt volledig eigenschap te hebben moet je de coins ook in een eigen wallet bewaren. Dit past goed bij een zin die je misschien wel vaker hebt gehoord: “Not your keys, not your coins.” Dit is een veelgehoorde zin in de cryptowereld en betekent dat je altijd zelf de baas moet zijn over je eigen coins.

Indien je ervoor kiest om Bitcoin of andere coins te ‘kopen’ via een beleggingsfonds, dan is dat meer alsof je een aandeel koopt. Er zijn op dit moment diverse fondsen die investeren in Bitcoin. Een van deze fondsen en waarschijnlijk de meest bekende is de Grayscale Bitcoin Trust GBTC | Grayscale® Bitcoin Trust | Bitcoin Investment Trust. Dit fonds volgt de waarde van Bitcoin, net zoals er fondsen zijn die de waarde van goud volgen. Mensen kunnen op deze manier profiteren van een stijging van de goudprijs zonder daadwerkelijk goud te bezitten. Het bezitten van goud is namelijk ingewikkelder dan dat je van achter je computer goud koopt. Waarschijnlijk is de gedachtegang bij het opzetten van de Grayscale Bitcoin Trust vergelijkbaar geweest. Hier valt overigens wel iets op aan te merken. Het is namelijk ongeveer even veel werk om direct Bitcoin te kopen als om te investeren in een Bitcoinfonds. Voor het fonds moet je waarschijnlijk een account aanmaken op een handelsplatform als degiro of eToro. Voor het aanschaffen van Bitcoin heb je een account nodig bij een exchange of bij een broker.

Een ander beleggingsfonds dat mogelijkheden biedt om te investeren in meerdere cryptocurrencies is van Eck https://www.vaneck.com/nl/en/crypto-etn/. Op deze website worden redenen gegeven om te investeren in cryptocurrencies via een fonds. De voornaamste reden die wordt gegeven is het veiligheidsaspect. In zekere zin klopt het dat je geen wachtwoord van je wallet hoeft te bewaren maar aan de andere kant druist dit ook in tegen het mantra “Not your keys, not your coins.” Met andere woorden: het investeren in een fonds is niet hetzelfde als daadwerkelijk coins bezitten.

Je zou kunnen stellen dat de fondsen zich ook richten op een andere doelgroep. De mensen die al crypto bezitten zullen nauwelijks interesse hebben in dergelijke fondsen. Het kan echter wel interessant zijn voor traditionele beleggers om via fondsen en trackers kennis te maken met het beleggen in coins. Op deze manier zorgen de fondsen ook voor een bredere adoptie en acceptatie van crypto en blockchain en dat is een goede zaak.