Bitcoin blijft goud overtreffen op basis van ROI. Vandaag bereikte bitcoin een koers van $53.000 dollar waar het twee dagen geleden voor het eerst boven de $50.000 kwam.

Ondertussen daalde de goudprijs vrijdag naar $1.760/OZ, het laagste niveau sinds 6 juli 2020.

Tegelijkertijd wordt er in de Verenigde Staten gesproken over een nieuw stimulus-pakket 

$1,9 biljoen. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zegt dat een nieuwe stimulus de VS zou kunnen helpen om binnen een jaar weer volledig te werken. Ze voegde aan die mededeling expliciet toe dat het risico dat gepaard gaat met het leveren van te weinig stimuleringsmaatregelen groter is dan de het risico om iets groots te doen. 

Een dergelijke nieuwe maatregel is als een pleister op een open wond. In de afgelopen 11 maanden zijn er al gigantische hoeveelheden dollars in het amerikaanse financiele stelsel gepompt om de noodlijdende economie te ondersteunen. Een (zeer) logisch gevolg is hyperinflatie. Dit zou goed kunnen uitpakken voor Bitcoin en voor de goudprijs welke met een beperkte voorraad bestaan en worden gezien als een hedge tegen inflatie. 

Maar dat is dus niet wat er op dit moment gebeurt. Goud, een klassieke waardeactiva, zorgt voor verliezen op het moment van schrijven. Dit alles gebeurt terwijl bitcoin zijn bullrun verder uitbreidt en inmiddels al 1 biljoen dollar aan totale marktkapitalisatie heeft behaald. Sinds augustus zijn de twee activa voornamelijk in de tegenovergestelde richting bewogen. Maakt dit de cryptocurrency een betere inflatiehedge dan goud? Het lijkt langzamerhand voor steeds meer partijen een serieuze optie te worden om (een deel) van de schatkist uit Bitcoin te laten bestaan.