Wat is een Bitcoin Wallet?

Een bitcoin wallet is te vergelijken met je online bankaccount, je kan vanuit je wallet bitcoin ontvangen en verzenden.
Zonder wallet kan je geen bitcoin of andere cryptocurrency bezitten, je wallet maakt namelijk contact met de blockchain waarna deze de waarde van jouw wallet laat zien.
Het grote verschil tussen een bank en een crypto-wallet? Er zit geen partij tussen en je bent zelf volledig verantwoordelijk!
Dit heeft veel voordelen maar kan ook een valkuil zijn als je niet goed weet hoe alles werkt, probeer je daarom goed in te lezen voor je ergens aan begint.

Wat is een cryptocurrency wallet?

Een cryptocurrency wallet is in feite hetzelfde als die van de Bitcoin, het enige verschil is dat als we spreken over een bitcoin-wallet dat we het hebben over een wallet specifiek voor bitcoin. Het werkt verder precies hetzelfde.
Veel wallets kunnen meerdere soorten munten of tokens ontvangen. Wanneer je munten koopt worden deze opgeslagen in een wallet. Bij Bitcoin Meester heb je een eigen online wallet waarvandaan je alles kan versturen naar andere wallets of adressen.

Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen denken dat hun munten fysiek op hun wallet staan opgeslagen, dit is niet het geval. Op het moment dat je een wallet aanmaakt krijg je een zogenoemde private key en een public key, de public key kan je zien als jouw rekeningnummer en is jouw walletadres. Wanneer iemand wat naar jouw wallet wilt sturen moet deze jouw walletadres hebben om een opdracht te kunnen geven iets daarheen te sturen. Je munten staan opgeslagen in de blockchain, dit kan je zien als je ‘kluisje’. De private key, oftewel je wallet, is de toegang tot dit kluisje, en dus de toegang tot je munten.
Deze combinatie noemen we de ‘seed phrase’, wat de sleutel is om aan te tonen dat jij de eigenaar bent van deze coins.

Waarom moet ik gebruik maken van een (externe) wallet?

Een wallet is nodig om je munten te kunnen bewaren en te kopen, als je bij Bitcoin Meester een account opent krijg je een eigen wallet. Hierin staat een overzicht met alle munten die je bezit en hieruit kan je jouw portefeuille bedienen.
Wanneer je van plan bent om de munten langer vast te houden, of bang bent voor de veiligheid van je account, is het aan te raden om een kijkje te nemen naar een externe cold wallet of hardware wallet. Dit heeft vooral te maken met de veiligheid van jouw eigen munten. Voor meer informatie over hoe Bitcoin Meester de veiligheid van je account regelt, lees dit artikel. Wat je zelf verder kan doen om je te beschermen lees je hier.

De wallet gekoppeld aan je Bitcoin Meester account is een online wallet. Je wallet is dus gekoppeld aan het internet en betekent dat ook iemand anders dan jijzelf toegang kan verschaffen tot de wallet wanneer je jouw account niet goed hebt beveiligd, bijvoorbeeld zonder 2-factor authenticatie of een zwak wachtwoord. Maar stel je voor dat je email adres is gehackt, dan zou iemand zichzelf ook toegang kunnen verschaffen tot jouw wallet
Wanneer je gebruik maakt van een offline wallet is deze niet te hacken via het internet maar heb je zelf volledig beheer over jouw munten. Hieronder hebben we een overzicht van een aantal offline wallets gemaakt.


Bitcoin Wallet
Nano Ledger S

Verschillende soorten bitcoin wallets

Mobiele Wallet

Een mobiele wallet is een wallet in de vorm van een app op je smartphone. Deze is gewoon te downloaden in de app store.
We raden wel aan om altijd goed te kijken welke app je gebruikt en hierover informatie op te zoeken.
Het voordeel is dat je met je smartphone altijd toegang hebt tot je wallet. Dit is echter minder veilig dan een hardware wallet.

Hardware Wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarmee je jouw munten kunt verzenden en ontvangen. Bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de TREZOR. Dit is één van de veiligste opties als het gaat over wallets. Het is zo veilig omdat je jouw private key offline bewaart op het apparaat zelf. Het is dus niet te hacken via het internet of via je email.
Maar wat nou als je hem kwijtraakt of hij is gestolen? Geen paniek, de meeste wallets hebben een 8-cijferige pincode.
Als de pincode 3 maal verkeerd wordt ingevuld wordt de data op de wallet verwijderd.

Ben ik dan alles kwijt?

Nee! Je hebt altijd een zogenoemde ‘backup seed’. Een backup seed is een serie van 12 tot 24 verschillende willekeurige woorden.
Deze kiest het apparaat zelf voor je en zijn een soort verificatiecode. Wanneer je deze invoert op een nieuw apparaat heb je weer volledig toegang. Het is dus uiterst belangrijk dat je de backup seed op een veilige plek goed bewaard.