Bitcoin en Ethereum zijn op veel manieren met elkaar vergelijkbaar: elk is een digitale valuta die wordt verhandeld via online beurzen en wordt opgeslagen in verschillende soorten wallets voor cryptocurrency. Beide tokens zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet zijn uitgegeven of gereguleerd door een centrale bank of andere autoriteit. Beide maken gebruik van de gedistribueerde grootboeken technologie die bekend staat als blockchain. 

Er zijn echter ook veel cruciale verschillen tussen de twee populairste cryptocurrencies. Hieronder zullen we de overeenkomsten en verschillen tussen Bitcoin en Ethereum nader bekijken.

Hoe Bitcoin werkt

Bitcoin werd in januari 2009 gelanceerd. Bitcoin biedt de belofte van een online valuta die zonder enige centrale autoriteit is beveiligd, in tegenstelling tot door de overheid uitgegeven valuta’s. Er zijn geen fysieke bitcoins, alleen saldi die zijn gekoppeld aan een cryptografisch beveiligd openbaar grootboek.

Bitcoin is een digitale valuta die tot doel heeft:

  1. De-centralisatie (geen enkele organisatie controleert de creatie of stroom van de valuta)
  2. Anonimiteit (iemands vermogen om transacties uit te voeren is niet gebonden aan identiteit)
  3. Transparantie (alle transacties kunnen op elk moment door iedereen worden bekeken)

Dit alles is mogelijk via de blockchain en peer-to-peer-netwerken.

.

Hoe Ethereum werkt

Ether wordt voornamelijk voor twee doeleinden gebruikt: het wordt op dezelfde manier als andere cryptovaluta verhandeld als digitale valuta op beurzen en wordt gebruikt op het Ethereum-netwerk om applicaties uit te voeren.

Het belangrijkste onderdeel van Ethereum is het smart contract.

Ethereum maakt het mogelijk om slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dapps) te bouwen en uit te voeren zonder enige downtime, fraude, controle of interferentie van een derde partij. Ethereum wordt compleet geleverd met een eigen programmeertaal die op een blockchain draait, waardoor ontwikkelaars gedistribueerde applicaties kunnen bouwen en uitvoeren.

Belangrijkste verschillen Bitcoin versus Ethereum

De leeftijd tussen beide cryptocurrencies is het duidelijkst, met Bitcoin die in 2009 de wereld binnenkwam als de allereerste wereldwijde cryptocurrency en Ethereum pas in 2015 opdook als een potentieel alternatief.

Andere verschillen zijn de bloktijd (een ethertransactie wordt in seconden bevestigd in vergelijking met minuten voor bitcoin) en de algoritmen waarop ze draaien (Ethereum gebruikt ethash terwijl Bitcoin SHA-256 gebruikt).

Wat nog belangrijker is, de Bitcoin- en Ethereum-netwerken zijn verschillend wat betreft hun algemene doelstellingen. Hoewel bitcoin is gemaakt als alternatief voor nationale valuta’s en dus een ruilmiddel en een waardeopslag wil zijn, is Ethereum bedoeld als een platform om onveranderlijke, programmatische contracten en applicaties via zijn eigen valuta mogelijk te maken.

BTC en ETH zijn beide digitale valuta’s, maar het primaire doel van ether is niet om zichzelf te vestigen als een alternatief monetair systeem, maar eerder om de werking van het Ethereum smart contract en het gedecentraliseerde applicatie (dapp) platform te vergemakkelijken en te gelde te maken.

Samengevat

  • Bitcoin is een cryptocurrency; Ethereum is een platform.
  • Transacties zijn veel sneller op het Ethereum-netwerk dan op Bitcoin’s.
  • Bitcoin signaleerde de opkomst van een radicaal nieuwe vorm van digitaal geld die buiten de controle van een overheid of bedrijf opereert.
  • Na verloop van tijd begonnen mensen te beseffen dat een van de onderliggende innovaties van bitcoin, de blockchain, voor andere doeleinden kon worden gebruikt.
  • Daarin werd voorgesteld om blockchain-technologie niet alleen te gebruiken voor het onderhouden van een gedecentraliseerd betalingsnetwerk, maar ook voor het opslaan van computercode die kan worden gebruikt om fraudebestendige gedecentraliseerde financiële contracten en applicaties van stroom te voorzien.
  • Ethereum-applicaties en -contracten worden mogelijk gemaakt door ether, de valuta van het Ethereum-netwerk.
  • Ether was eerder bedoeld als aanvulling op dan te concurreren met bitcoin, maar het is niettemin naar voren gekomen als een concurrent op cryptocurrency-exchanges.