Bitcoin versus goud, het is een debat dat steeds meer gevoerd wordt. Bitcoin wordt door velen al genoemd als het moderne digitale goud. Tegelijkertijd is goud zo groot dat je jezelf af kan vragen of de twee überhaupt al te vergelijken zijn. 

Bitcoin neemt een steeds prominentere positie in op de markt en is momenteel de meest dominante troef. Laten we dus eerst de belangrijkste voor- en nadelen van het debat tussen Bitcoin en goud evalueren, te beginnen met de voordelen van Bitcoin als ‘digitaal goud’.

Voordelen:

Makkelijk verkocht

Bitcoin is volledig digitaal, en kan dus gemakkelijk worden overgedragen aan iemand anders. Bijvoorbeeld door het te verkopen op de beurs. Bitcoin verhandelen is een stuk functioneler dan een staaf goud doorgeven of verkopen. 

Gunstige demografie

De wereld is flink veranderd ten opzichte van een 20 jaar geleden. De lezer en schrijver van dit artikel zijn allebei op een andere plek op deze wereld, maar kunnen het artikel direct en tegelijkertijd lezen. Goud was eeuwenlang het enige antwoord op het alternatieve financiële systeem. Maar we leven nu in het digitale tijdperk. De jongere generatie is digitaal opgevoed, hoe meer digitaal hoe beter voor de meesten. We willen digitale goederen en activa opslaan, verhandelen en gebruiken. Bitcoin is de nieuwe veilige haven voor millennials.

Bewijsbare schaarste

Schaarste is een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje. Hoewel goud in principe schaars is, is Bitcoin aantoonbaar schaars. Er is een wijdverbreide overtuiging dat er een kleine voorraad goud is. Geologisch onderzoek schat dat er ongeveer 57.000 ton goud overblijft om te worden gedolven. Maar deze schatting houdt alleen rekening met bewezen reserves. De waarschijnlijke of nog niet ontdekte reserves zijn vooralsnog onbekend. Ook wordt er al enige tijd geroepen dat er zelfs goud door de ruimte zou zweven wat uiteindelijk zou kunnen worden gedolven.

In Bitcoin is het exacte aanbod te bewijzen. Er zal niet meer dan 21 miljoen Bitcoin zijn. Dit is vastgelegd in de broncode en kan niet worden veranderd. Iedere bitcoin is verifiëren op de openbare daadwerkelijke blockchain. De schaarste in Bitcoin is programmatisch, transparant en aantoonbaar. 

Nadelen:

5000-jarige geschiedenis

De belangrijkste factor in het voordeel van goud is dat het een gevestigd en bekend record heeft van 5.000 jaar. Al honderden jaren domineert goud als de veilige haven. Bitcoin is pas iets meer dan tien jaar oud. Goud zal waarschijnlijk nog vele generaties blijven bestaan als veilige haven.

Praktisch gebruik

Goud heeft twee belangrijke kenmerken. Het is een veilige haven en een luxe goed. Bijna 50% van de vraag naar goud komt van sieraden. Het edelmetaal wordt ook gebruikt in veel andere sectoren en toepassingen, zoals tandheelkunde en elektronica. Goud is de koning van de edelmetalen en het heeft duidelijk omschreven toepassingen en vraag, zelfs zonder een veilige haven te zijn voor investeerders.

Stabiliteit en duurzaamheid

Goud heeft een marktkapitalisatie van 11 biljoen dollar. De marktkapitalisatie van Bitcoin is ongeveer 420 miljard. 420 miljard klinkt als veel, en dat is het in principe ook. Echter, wanneer we het vergelijken met de marktkapitalisatie van goud stelt het opeens niet zoveel voor. Goud wordt op dit moment nog meer erkend en geprefereerd door wereldwijde investeerders dan Bitcoin. Het heeft veel eigenschappen om een ​​stabiel bezit te zijn. De waarde van goud is al langdurig hoog, zelfs tijdens de pogingen van de regering om het te verbieden. Evenzo is goud een inert metaal dat nooit corrodeert en eeuwig meegaat.

Conclusie

Samenvattend bieden zowel Bitcoin als goud oplossingen voor het probleem van overmatig geld printen. Waar 30% van de voorraad van de Amerikaanse dollar dit jaar nog is geprint, is dit bij Bitcoin en goud niet het geval. 

We kunnen concluderen dat beide activa soorten werken op verschillende momenten voor verschillende mensen en elkaar aanvullen.

Wanneer we kijken naar de koers van het afgelopen jaar heeft bitcoin meer winsten opgeleverd dan goud.