Tweets die het onderwerp Bitcoin bevatten lopen ver voor op altcoins. En hoewel het in de eerste gedachte niet direct een verband lijkt te hebben, zijn er grote overeenkomsten tussen Twitter en marktkapitalisaties.

Dat Bitcoin (BTC) van alle crypto’s de meeste vermeldingen heeft op Twitter lijkt misschien logisch, maar de reden erachter is misschien meer berekend dan velen dachten.

Volgens de laatste gegevens is de populariteit van Bitcoin op Twitter door het aantal tweets niet alleen de hoogste van alle cryptocurrencies – het is evenredig met de marktkapitalisatie.

BTC heeft dominantie van 65%

Voor 26 mei telden tweets gerelateerd aan Bitcoin 26.778. Tweets met bij elkaar zes andere crypto’s – Ethereum (ETH), XRP, Litecoin (LTC), Tezos (XTZ), EOS (EOS) en Chainlink (LINK) – kwamen uit op 13.000 tweets.

Op een totaal van ongeveer 39.000 tweets is het aandeel van Bitcoin daarom ongeveer 68%. Ondertussen laten gegevens van CoinMarketCap zien dat op het moment van schrijven de dominantie van de marktkapitalisatie van Bitcoin 65,7% is.

De marktkapitalisatie verwijst naar de waarde van alle eenheden van een bepaalde cryptocurrency bij elkaar opgeteld. Bitcoin heeft niet altijd het meerendeel gehad – in januari 2018 bijvoorbeeld was de ‘dominantie’ van Bitcoin bijvoorbeeld slechts 32%. 

Nu is echter de overeenkomst tussen dominantie- en tweetnummers opvallend. ETH, met een marktkapitalisatie van 8,4%, ontving ongeveer 17% van de tweets, terwijl XRP respectievelijk 8% van de tweets en een dominantie van 3,5% had.

De Twitter-houding van Bitcoin is in opkomst sinds de crash in maart, met altcoin-vermeldingen die omgekeerd de dieptepunten van meerdere jaren bereiken.

Hard Forks verliezen terrein

Het beeld is nog sterker bij het vergelijken van de hardforks van Bitcoin. De dominantie van de marktkapitalisatie van Bitcoin Cash (BCH) is ongeveer 1,7% en ontving op 26 mei ongeveer 2,4% van de tweets.

Bitcoin SV (BSV) zag slechts 110 tweets, of 0,2% van het totaal, terwijl de dominantie van de marktkapitalisatie 1,4% is.

BCH handelt momenteel in flinke dieptepunten tegen BTC sinds de tegenvallende resultaten van de eigen halving afgelopen maand.

De Twitter-community van Bitcoin haalt vaak de krantenkoppen op zich. Alleen al in mei zag de halvering een golf van activiteit.